EKÁER változások 2020

2019/12/12

A 2019. évi LXXII. törvényben több EKÁER-t érintő szabályozás is módosult. A változások 2020. január 1-től lépnek érvénybe, így minden gazdálkodónak érdemes felkészülnie.

Lezárt EKÁER bejelentések módosítása

Az egyik jelentős változás abban lesz, hogy a már lezárt EKAER bejelentések is módosíthatóvá válnak. A lezárt EKAER számok kizárólag az online felületen lesznek módosíthatók, az alábbi feltételek mentén:

  • A bejelentés a lezárást követően kizárólag 1 alkalommal módosítható 
  • A módosítást az EKAER szám lezárását követő 3 munkanapon belül lehet benyújtani, mely határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának helye nincs. 
  • A lezárt EKAER szám módosításakor minden esetben pótlék fizetési kötelezettség keletkezik, a pótlék összege a miniszteri rendelet által meghatározott adatonként 5000 HUF, a pótlékot a módosítás benyújtását követő napon belül kell megfizetni, mérséklésre, részletfizetésre nincs lehetőség

Változás a bírságokra vonatkozó EKAER szabályokban

A másik fontos módosulás, mely a gazdálkodókat érinti a bírságok kiszabására vonatkozó EKAER szabályok változása. Nem szabható ki büntetési tétel abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy az EKAER-bejelentés elmulasztásakor vagy a hibás és valótlan adattartalommal történő bejelentés teljesítése esetén a jogkövető gazdálkodó úgy járt el, ahogy ez az adott helyzetben tőle elvárható volt és ezt bizonyítani tudja. Azt, hogy ez miként válik bizonyíthatóvá és milyen tényezők lesznek bizonyító erejűek, várhatóan a gyakorlatban fog kiderülni.
 

EKAER COMM

Forrás: Magyar Közlöny 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.