Asset Publisher

content_list

 • Az online számlaadatszolgáltatás 2021. január 4-től hatályos szabályai

  Az online számlaadatszolgáltatás 2021. január 4-től hatályos szabályai

  A számlaadat szolgáltatási kötelezettség alá eső számlák köre 2021. január 4-től kibővül. Ettől az időponttól már nem csak a belföldön nyilvántartásba vett áfaalany vevőknek kiállított számlákról kell adatot szolgáltatni, hanem minden olyan számla után, amely többek között nem áfaalany személynek, szervezetnek és külföldi áfaalanynak lett kiállítva.

  More   
   
 • Változások az EKÁER rendszerben 2021. január 1-től

  Változások az EKÁER rendszerben 2021. január 1-től

  Már az év közepe óta várható az EKÁER bejelentési kötelezettséggel kapcsolatos enyhítés, mely szerint a jövőben csak a kockázatos tarifaszámokra vonatkozóan szükséges a bejelentés.

  More   
   
 • 2021. évi adótörvény változások II. rész

  T/13258 számú adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat legfontosabb változásainak második része. 

  More   
   
 • Intrastat 2021. évi változások

  A 2021. évi Intrastat jelentésre vonatkozóan több változásról adott információt a KSH. A technológiaváltás mellett a kitöltésben is lesznek változások, így érdemes ezekre előzetesen áttekinteni és felkészülni.

  More   
   
 • Online számla adatszolgáltatás

  Március végéig tart a szankciómentes időszak

  More   
   
 • 2021. évi adótörvény változások I. rész

  Október 13-án benyújtásra került az adótörvények módosításáról szóló T/13258 számú törvényjavaslat, amelyet az Országgyűlés 2020 november 17-én elfogadott. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat két részletre bontva. 

  More   
   
 • Tájékoztató

  2020. december 7-én 16 órától a vámszakmai rendszerek tekintetében központi üzemszünet került elrendelésre, ezért teljes üzemszüneti feldolgozási rend bevezetése válik szükségessé. 

  More   
   
 • Intrastat technikai változás 2021.

  A Központi Statisztikai Hivatal átalakítja a KSH-Elektra adatgyűjtési rendszert, mely az Intrastat jelentések teljesítését is érinti. Kivezetésre kerül a böngészők által korlátozottan vagy egyáltalán nem támogatott Adobe Flash alapú működést és lecseréli az eddig használt egyedi űrlap technológiát az elektronikus ügyintézés során már jelenleg is számos területen bevezetett és központilag támogatott iFORM technológiára. 

  More   
   
 • EKAER: 2021. január 1-től változik a szabályozás

  2020. július 14-én hirdették ki az Országgyűlés által elfogadott Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot (T/10856), melynek megfelelően 2021. január 1-től módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény EKAER-re vonatkozó szabályai. Fontos változás, hogy mely termékek lesznek a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerben bejelentéskötelesek. A részletszabályokat tartalmazó EKAER rendelet még nem jelent meg, de a törvény változásából a legfontosabb EKAER változások már körvonalazódnak

  More   
   
 • KEBO-D alkalmazása az elektronikus árunyilatkozaton

  A NAV Informatikai Intézet tájékoztatása szerint 2020. november 5-től alkalmazandó a KEBO-D melléklet az elektronikus árunyilatkozatok benyújtásakor az alábbiak szerint. Az agrár-élelmiszerlánc több területén a harmadik országokkal folytatott kereskedelemben – a hatósági ellenőrzések alapszabályait rögzítő 2017/625 (EU) európai parlamenti és tanácsi rendelet 56. cikke alapján – bevezetésre került a Közös Egészségügyi Beléptetési Okmány (továbbiakban: KEBO-D) kötelező alkalmazása.2019/1793 (EU) bizottsági végrehajtási rendelet) 4. cikke előírja, hogy az e rendelet tárgyi hatálya alá tartozó termékek szabad forgalomba bocsátása kizárólag a megfelelően véglegesített KEBO-D bemutatását követően engedélyezhető.E rendelkezés végrehajtása a vámeljárás elektronikus kérelmezésekor az ügyfél számára a KEBO-D megfelelő példányának kötelező elektronikus csatolását, a pénzügyőr számára pedig ezen okmány elfogadhatóságának kötelező vámellenőrzését jelenti.A hivatkozott okmány csatolását a TARIC 475. intézkedés típus írja elő, melynek okmánykódja: C678A fenti tájékoztató a https://openkkk.nav.gov.hu/default.aspx oldalon is elérhető.

  More