Gyakran ismételt kérdések

 

Vámteher kalkuláció

Külföldi rendelés esetén adott termékhez kapcsolódóan mekkora vámot és ÁFA-t kell fizetni?

A vám és ÁFA megállapítása több tényezőtől is függ, így a kalkuláció minden esetben szakmai tapasztalatot igényel. A Régens Zrt. szoftverszolgáltató, így szakmai kérdésekben kizárólag iránymutatást tud nyújtani, megalapozott szakmai válaszokkal kizárólag az illetékes hatóság vagy vámtanácsadó tud szolgálni.

Segítségként felsoroltunk néhány tényezőt, amit a kalkuláció során figyelembe kell venni:

 • Áruérték
 • Tarifaszám
 • Származási ország
 • Fuvarköltség

Alább található továbbá néhány oldalt, ami segítséget nyújthat a vám és ÁFA terhek kiszámításában:

Konkrét termékre vonatkozó tarifaszám keresése nem hoz eredményt, hogyan kell keresni?

Ha nem találja a VTSZ-t a tarifaszám keresőben, érdemes alapanyagra, összetevőkre, vagy valamilyen általánosabb kategorikus kifejezésre keresni. 

Konkrét termékeknek sok esetben nincs saját tarifaszáma.

A termék specifikációjának, paramétereinek tanulmányozása után érdemes a keresést több szempont szerint elkezdeni. Ebben segítség lehet, ha a tarifaszám keresőben rákattint az egyes találatokra, ahol kiírja az Áruosztály, Árucsoport stb. leírásokat. 

FONTOS! Minden esetben érdemes tapasztalt vámügyintéző segítségét kérni a tarifálásban.

Mi alapján kerül meghatározásra a vám árfolyam?

A vám árfolyam megállapítását jogszabály határozza meg. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint minden hónap utolsó előtti szerdáján érvényes MNB közép árfolyam alapján kerül meghatározásra a következő havi vám árfolyam.

 

EKAER

Adott szállítmány EKAER bejelentés köteles vagy sem?

Az EKAER bejelentési kötelezettség szintén több tényezőtől függ, így az, hogy egy szállítmány EKAER bejelentés köteles vagy sem csak az összes szállítási információ pontos ismeretében határozható meg. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy egy szállítmány EKAER köteles vagy sem az alábbi információk és az EKAER rendelet pontos ismeretének együttese szükséges:

 • Fuvarozás jellege ( belföldi, export irányú vagy import irányú, EU tagállamon belüli vagy kívüli stb.)
 • Fuvarozás célja
 • Kockázatos vagy nem kockázatos termék
 • Útdíjköteles vagy nem útdíjköteles jármű
 • Szállított áru összértéke
 • Szállított áru össztömege

A kalkulációban segítséget nyújthat EKAER kalkulátorunk, azonban ez kizárólag tájékoztató jellegű.

Töltse le továbbá EKAER kisokosunkat vagy keresse fel a NAV hivatalos EKAER honlapját, melyen minden szükséges információ megtalálható az EKAER bejelentési kötelezettség meghatározásához.

 

Elektronikus vámkezelés

Mi a VPID szám, hogyan tudom igényelni?

A VPID vagy EORI szám 12 karakter hosszú vámazonosító szám. A VPID szám szolgál mind a gazdálkodók, mind a magánszemélyek egyedi azonosítására minden a vámhatóság hatáskörébe tartozó eljárás során.

VPID szám az erre kialakított formanyomtatványokon igényelhető az ÁNYK-n (általános nyomtatványkitöltő alkalmazáson) keresztül.

Mi az a KKK? Hogyan tudok regisztrálni?

A KKK a Külső Kommunikációs Központ rövidítése. Az elektronikus kommunikáció a NAV-val  a Külső Kommunikációs Központ segítségével történik. Ahhoz, hogy elektronikusan beküldhető legyen az egységes vámárunyilatkozat kérni kell a KKK regisztrációt.
KKK felhasználót igényelni a VPOP_R11-es űrlapon lehet.

A KKK felhasználónév egy 6 karakterből álló egyedi számsorozat, mely azonosítja felhasználót az elektronikus adatküldés, bevallás teljesítés során.

A regisztrációt követően a NAV Külső Kommunikációs Központjának weboldalán az elsődleges felhasználónak el kell végeznie az aktiválást és a kommunikációs csatornák kijelölését, hogy az árunyilatkozatok elektronikusan küldhetők legyenek.

Az alábbi kézikönyv segít a KKK webes felület használatában:
Külső Kommunikációs Központ (KKK2) felhasználói kézikönyve

Mikor tudom teljesíteni az elektronikus bejelentést?

Ahhoz, hogy igénybe vegyék webEV vagy Regadó szolgáltatásunkat, a gazdálkodónak vagy felhasználónak mindenképpen telejsítenie kell  a fenti feltételeket és rendelkeznie kell:

 • VPID számmal
 • KKK felhasználónévvel és jelszóval

Hogyan kell kitölteni egy EV okmányt?

Az EV okmányok kitöltését útmutatók segítik, így az egyes vámeljárásokhoz kapcsolódóan az egyes mezők tartalmára vonatkozó segédlet alapján kitölthető az okmány.

Hogyan kell teljesíteni a Regisztrációs adó bejelentési kötelezettséget?

A bejelentési kötelezettség az előre elkészített formanyomtatvány segítségével könnyedén elkészíthető. Az erre rendszeresített formanyomtatványt a NAV honlapján VPOP_REGADO néven találják meg.

Azon felhasználóknak, akinek nagyobb mennyiségű bejelentése van ajánljuk REGadó alkalmazásukat, amivel gyorsan és egyszerűen teljesíthetik bejelentési kötelezettségüket.
További információért látogasson el REGadó oldalunkra!

 

Felhő szolgáltatás

Mennyire biztonságos a felhő szolgáltatás, miért válasszam?

A felhőben nyújtott szolgáltatások ma már igen biztonságos megoldásnak tekinthetőek, hiszen az infrastruktúra (azaz az adattároló szerverek) többszörösen őrzött, megfelelően klimatizált és korlátozott hozzáférésű helyiségekben vannak. Az adatok kizárólag az arra jogosultak számára elérhetők. Ezen szolgáltatások igen kényelmesek a megrendelők számára, hiszen minden üzemeltetési feladatot a szolgáltató végez, beleértve ebbe az összes karbantartási, telepítési és mentési eljárást.