2019. nyári adócsomag összefoglaló – tervezett kedvezmények és szigorítások III. rész

2019. jún. 28.

2019. június 4-én került benyújtásra a Kormány által javasolt nyári adócsomag-tervezet. A tervezetet olvasva egyértelműen megállapítható, hogy a foglalkoztatás- és beruházásösztönző intézkedések kerültek előtérbe. Néhány komolyabb szigorítást leszámítva, összességében egyszerűsítéseket és kedvezményeket hoz életünkbe. A nyári adócsomagról készített összefoglalónkat három részletben olvashatják, melynek ez a harmadik része.

REKLÁMADÓ – Ismét 0%

A reklámadó mértéke ideiglenesen 0 százalékra csökken 2019. július 1-jétől. A javaslat alapján természetesen nem lesz lehetőség a bejelentkezési kötelezettséget elmulasztó vállalkozásokkal szemben alkalmazható erőteljesen diszkriminatív szankció alkalmazására, továbbá a vélelmezett adó megállapítására sem. Az 0 százalékos reklámadó értelemszerűen maga után vonja a reklámmegrendelői adókötelezettség megszűnését is.

Pénzügyi tranzakciós illeték – Mentességek

A kincstári műveletek kapcsán általános mentességi rendelkezést vezetnek be, a természetes személyek fizetési számlája és a kincstár által állampapír-forgalmazás érdekében vezetett számla között lebonyolított fizetési műveletek is mentességet kapnak a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Szintén mentesülne a postai csekkes befizetés 20 ezer forint értékig, e fölött 6000 forint lesz az illeték maximuma.

VÁM és JÖVEDÉK

A vám szabályozáshoz kapcsolódó törvényjavaslat egyértelművé tenné a jogalkalmazók számára azon előírásokat, amelyek az üzemszüneti eljárásban alkalmazandó papíralapú eljárás során a gazdálkodó saját informatikai rendszeréből kinyomtatható vám-árunyilatkozatok vámhatóság előtti alkalmazásához szükségesek.

A törvényjavaslat szerint a papír alapon benyújtott vám-árunyilatkozatok használata esetén – a vámhatóság által használt vám-árunyilatkozat feldolgozó rendszerben történő feldolgozás megkönnyítése érdekében – különösen üzemszüneti eljárás esetén lehetőségük van az ügyfeleknek arra, hogy a papír alapon benyújtott vám-árunyilatkozat adatait számítógépes feldolgozásra közvetlenül alkalmas módon (xml formátumban) rögzítve is benyújtsák. Az így benyújtott adatoknak joghatásuk azonban nincs, hiszen ebben az esetben a papír alapon benyújtott vám-árunyilatkozat bír joghatással.

A jövedéki szabályozáshoz kapcsolódó törvényjavaslat pedig egyértelművé tenné, hogy a diplomaták és a nemzetközi szervezetek tagjai mentességénél az értékkorlát személyenként és naptári évenként az áfa tartalommal együtt számolt adótartalmat jelenti, továbbá hogy a mennyiségi korlátok csak a felsorolt termékek felsorolt felhasználására vonatkoznak, a fel nem sorolt termékekre és felhasználásokra nincs mennyiség korlátozás.

Az európai uniós adóminimum elérése érdekében szükséges a cigaretta jövedéki adómértékének fokozatos, előre rögzített módon történő emelése, egyidejűleg a fogyasztási dohány adómértékének a cigaretta adómértékéhez történő közelítése, tekintettel a fogyasztási dohány termékhelyettesítő jellegére.

Továbbá meghatározásra kerülne az új dohánytermék-kategóriák folyadékot tartalmazó termékei esetében is a kereskedelmi célú mennyiség mértéke.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása

Az adózás rendjéről szóló törvény módosításai a következő területekre fókuszálnak:

Iratmegőrzési kötelezettség

A törvényjavaslat alapján a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények hatálya alá tartozó jövedelmet vagy vagyont terhelő adókötelezettség megállapításához kapcsolódó iratokat az adózónak, annak a naptári évnek az utolsó napjától számított tíz évig kellene megőriznie, amelyben az adóról bevallást, bejelentést kellett volna tennie, illetve ennek hiányában az adót meg kellett volna fizetnie. Ezen rendelkezés a 2018. január 1-jén vagy azt követően kezdődő adóévekben szerzett jövedelmet vagy vagyont terhelő adókötelezettségek tekintetében lenne alkalmazandó.

Lezárt EKAER bejelentések módosítása

Amennyiben az adózó az EKAER bejelentési kötelezettségének teljesítése során a miniszteri rendeletben meghatározott módosítható adatot hibásan adta meg, a törvényjavaslat alapján a lezárt bejelentést egy alkalommal, az EKAER-szám érvényességi idejének lejártát vagy a lezárást követő 3 munkanapon belül, legkésőbb a NAV adott szállítmánnyal közvetlenül összefüggő ellenőrzésének megkezdéséig módosíthatná. Amennyiben a módosítás következtében az adózó magasabb összegű kockázati biztosíték nyújtására kötelezett, a nyilvántartásba vételt a NAV akkor teljesíti, ha az adózó a biztosítéknyújtási kötelezettségét maradéktalanul teljesítette.
A bejelentés módosítása esetében a bejelentő pótlék megfizetésére lenne köteles. A pótlék összege módosítható adatonként tízezer forint az érintett tételsorok számától függetlenül. A pótlék a bejelentést követő munkanapon esedékes, annak elengedésére, mérséklésére nincs lehetőség, megfizetésére részletfizetés nem engedélyezhető.

A fentiek mellett nem lenne helye mulasztási bírság megállapításának, ha az adózó igazolja, hogy az EKAER bejelentési kötelezettsége során úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható

Elévülés

A törvényjavaslat alapján az Európai uniós vitarendezési eljárást lezáró határozatában az adóhatóság az adó megállapításhoz való jog elévülési idején túl is hozhat az adózó adókötelezettségét érintő döntést. Ha az adózó a határozatban foglaltakat elfogadja, az adóhatóság az eredeti adókötelezettségek módosításáról szóló határozatában az adó megállapításhoz való jog elévülési idején túl ugyancsak hozhat az adózó adókötelezettségét érintő döntést.

Az adó-és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvény

A törvényjavaslat a következő területeket érinti:

  • Európai Uniós vitarendezési eljárás szabályozása
  • Az adóegyezmények szerinti vitarendezési eljárás szabályozása
  • Az adatszolgáltatási kötelezettség alá tartozó határokon átnyúló konstrukciókra vonatkozó adatszolgáltatás és automatikus információcsere szabályozása

Az adócsomag kapcsán a zárószavazásra várhatóan 2019. július első hetében fog sor kerülni.

 

Forrás: NAVado.hu

Adócsomag-tervezet összefoglalónk további részei:

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.