Hírek

News

 • Online számla 2.0 xsd átállás elhalasztva

  2020. márc. 24.

  Nem válik kötelezővé 2020. április 1-jén a 2.0-ás XSD verzió használata

  Tovább  
   
 • Hogyan változik az áruszállítás a globális vírushelyzetben?

  2020. márc. 17.

  A napokban egyre több ország zárta le határait a személyforgalom előtt, és csak saját állampolgáraikat engedik be, őket is szigorú szabályok mellett. A legtöbb ország azonban a teherszállítás előtt nem zárta le határait, így azokba az országokba is, ahol határzár van érvényben, az áruszállítás továbbra is működik.

  Tovább  
   
 • Áprilistól új verzióra kapcsol az Online Számla

  2020. márc. 16.

  2020. április 1-jétől az Online Számla rendszer új verzióra vált, ettől az időponttól a vállalkozások kizárólag a 2.0-ás XSD-verzióval küldhetik be számlaadataikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

  Tovább  
   
 • Ketyeg az óra: júliustól senki sem mentesül az adatszolgáltatási kötelezettség alól

  2020. febr. 28.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018. július 1-jétől tette kötelezővé a valós idejű adatszolgáltatást a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról. A rendelet szemmel láthatóan elérte célját, hiszen az állam gazdaságfehérítő intézkedésnek köszönhetően, már első évben 200-250 milliárd forint extra bevételt könyvelhetett el.

  Tovább  
   
 • Brexit: Tíz tárgyalócsoportot hoz létre az EU

  2020. febr. 26.

  Miután elfogadták az EU-s tagállamok a Brexit-ügyi főtárgyaló tárgyalási mandátumát, elárulta a tárgyalási stratégiája főbb pontjait ma délután Michel Barnier. Jelzése szerint tíz tárgyalócsoportot hoz létre és jövő hétfőn indulnak a tárgyalások, amelyen keményen védeni akarják majd az EU érdekeit a vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodás elérése érdekében. Barnier már most figyelmeztett, hogy az év végéig rendelkezésre álló idő túl szűk ahhoz, hogy minden kérdésről meg tudjanak egyezni a britekkel.

  Tovább  
   
 • EKÁER változások március 1-jétől

  2020. febr. 20.

  A 2019. évi LXXII. törvény 65. § szerinti módosításnak megfelelően 2020. január elsejétől lehetőség nyílik az EKÁER bejelentések egyes adatainak módosítására a lezárást követően is. Ez azt jelenti, hogy a rendszám, bruttó súly és érték adatok korrekciójára a lezárást követő 3 napon belül van lehetőség. A módosítás pótlék köteles, az egyes adatok módosításáért 5000 Ft-ot köteles fizetni a gazdálkodó.

  Tovább  
   
 • Érdemes odafigyelni az online számlaadatokra - Adóellenőrzések várhatók

  2020. febr. 18.

  A NAV tájékoztatása szerint az online számlarendszerben eddig 279 ezer adózó közel 70 millió számlaadatot küldött be, és az adóhatóság 24 ezer adóellenőrzésnél vette figyelembe az adatokat. Biztos számíthat adóellenőrzésre, akinél 1 millió forint feletti eltérést lát az adatokban az adóhatóság, vagy aki olyan cégekkel állt kapcsolatban, akik már felszámolás vagy kényszertörlés alatt állnak.

  Tovább  
   
 • EMCS fejlesztések érvénybe lépése – a 3.4 fejlesztési fázis bevezetése

  2020. febr. 13.

  Az Európai Uniós változásoknak megfelelően a mai napon életbe lépett az EMCS 3.4 fejlesztési fázisa.

  Tovább  
   
 • 2020. március 1-jével változik az EKÁER-bejelentésekre vonatkozó szabályozás

  2020. febr. 3.

  Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 2020. január 1-jén hatályba lépő módosítása értelmében a 2020. március 1. után megtett, adózó által lezárt import és belföldi bejelentések bizonyos adatai utólagosan módosíthatóvá válnak.

  Tovább  
   
 • Az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibái

  2020. jan. 21.

  A NAV folyamatosan vizsgálja az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítését, ennek során öt típushibát azonosított. Ezek a hibák kellő körültekintéssel és az alábbi javaslatok figyelembevételével elkerülhetők.

  Tovább