2019. nyári adócsomag összefoglaló – tervezett kedvezmények és szigorítások I. rész

2019. jún. 24.

2019. június 4-én került benyújtásra a Kormány által javasolt nyári adócsomag-tervezet. A tervezetet olvasva egyértelműen megállapítható, hogy a foglalkoztatás- és beruházásösztönző intézkedések kerültek előtérbe. Néhány komolyabb szigorítást leszámítva, összességében egyszerűsítéseket és kedvezményeket hoz életünkbe.

SZJA – Megjelenik a négygyermekes anyák részére nyújtott adókedvezmény

A törvényjavaslat új adóalap-kedvezményt iktat az szja-törvénybe, amely élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentességet biztosít a legalább négy gyermeket szült vagy örökbefogadott, és azokat saját háztartásában nevelő vagy felnevelt édesanyák számára a munkaviszonyból/önálló tevékenységből származó jövedelmeik tekintetében.

TB és SZOCHO - Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január 1-jétől havi 7500 (napi 250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változik

A törvényjavaslat szerint a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék összeolvad, és jövőre már egy adófajtaként kell nyilvántartani.

EKHO - A szocho-csökkentéssel összefüggésben 17,5 százalékra csökken a kifizető által fizetendő ekho mértéke

A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a nemzetközi sportszövetségeknél foglalkoztatott személyek is választhassák az ekho szerinti adózást, azaz 15 százalék közterhet fizessenek 250 millió forintos összeghatárig.

EVA - 2020. január 1-től megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, mint adózási forma

Az evatörvény tervezett hatályon kívül helyezése kapcsán kiemelést érdemel, hogy az érintett adózók ezzel visszakerülnek az áfakörbe, ugyanakkor a kata, kiva, tao adónemek közül kell választaniuk.

A döntést érdemes megfontolni az adózó gazdálkodása, költséghányada, illetve alkalmazotti létszáma függvényében:

  • az egyéni vállalkozók a vállalkozói személyi jövedelemadó mellett a katát is választhatják,
  • egyéni cég, bt., kkt. és ügyvédi iroda a kata mellett a kiva és a társasági adó választására is jogosult lehet, míg a többi evaalany a kiva és a társasági adó közül választhat.

A számviteli törvény tartalmazza a kettős könyvvitel rendszerébe visszatérés részletszabályait, egyebekben pedig az adott adónem választására előírt eljárási szabályok lesznek az irányadók.

KIVA - A törvényjavaslat alapján a kisadózó vállalkozások tételes átalányadója 13%-ról 12%-ra csökken

Az intézkedés elsődleges célja a foglalkoztatás ösztönzése és a beruházás élénkítése.

 

Forrás: NAV, ado.hu

Adócsomag-tervezet összefoglalónk további részei:

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.