Vám kalkulátor

Meg szeretné tudni, hogy a külföldről behozott áru esetén mennyi lesz a fizetendő vám? Illetve, hogy mekkora vámot kell fizetni a harmadik országból történő vámárura? A Régens vám kalkulátor segítségével könnyen kiszámolhatjuk vám és ÁFA fizetési kötelezettségeinket.

 

 

Fontos tudnivalók a vám kalkulátor használatához

Annak érdekében, hogy a vám kalkulátorunkat problémamentesen tudja használni, a legfontosabb kifejezéseket összegyűjtöttük egy helyen. Így az összes kitöltendő adatot könnyebben fel lehet vinni a vámteher kiszámításához.

Az importált áru meghatározása

Minden termék besorolható, tarifálható, azaz meghatározható az áru pontos leírása és hozzá kapcsolódó minden jogszabályi rendelkezés. Európai Unióban alkalmazott tarifa elnevezése a KN (Kombinált Nómenklatura), mely az aktuális uniós rendelkezésekhez igazodva változnak. A tarifális meghatározás kihat az adott árura fizetendő vám mértékére, mivel annak mértéke a termék tarifaszámától függ.

Vámtétel

Az egyes KN kódok vámtétele évente, vagy akár adott éven belül is változhat. Illetve befolyásolja tovább az áruk származó jellege. Vám kalkulátorunkban figyelmen kívül hagytuk a kedvezményes, azaz preferenciális vámtételeket, mivel azok alkalmazását származást igazoló dokumentumokkal szükséges alátámasztani. KN kód megadását követően a rendelkezésre álló információk alapján kerül meghatározásra a mértékvám.

Árfolyam

A kalkuláció a jogszabály által alkalmazott árfolyamon számolja át a forintosított összeget. 

Külföldi fuvarköltség

Ahhoz, hogy a fizetendő vám és adó összegét még jobban közelíteni tudja a hatóság által kiszabandó közteherhez, az esetleges szállítási költségekkel is kalkulálni szükséges. A fuvardíjak EU határig felmerülő költsége ugyanis növeli a vám alapját, azaz ezt az összeget a hatóság figyelembe veszi a vámteher kiszabásánál. 

Belföldi fuvarköltség

Ahhoz, hogy a fizetendő vám és adó összegét még jobban közelíteni tudja a hatóság által kiszabandó közteherhez, az esetleges szállítási költségekkel is kalkulálni szükséges. Az EU-ban felmerülő szállítási költségek ugyanis növelik az ÁFA alapját, azaz ezt az összeget a hatóság figyelembe veszi az általános forgalom adó kiszabásánál. 

 

Nagy mennyiségű vámköteles áruja érkezik? CustomRs vámprogramunkat önnek ajánljuk! Okos és megbízható vámkezelés.