Online Számla: Közeleg a határidő, hamarosan lejár a szankciómentes időszak!

2021. febr. 3.

Online Számla: Közeleg a határidő, hamarosan lejár a szankciómentes időszak!

A koronavírus járványra hivatkozva azonban a NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot.

Az idő viszont ketyeg, a szankciómentes időszak hamarosan a végéhez ér. Mivel a változás minden vállalkozást érint, érdemes ezért felülvizsgálni a számlázási folyamatokat és rendszereket, azok valóban alkalmasak-e a jogszabályi megfelelésnek és elvárásoknak.

Mit jelent pontosan a szankciómentes időszak?

A NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerülnek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

Kikre vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

2021-től szinte mindenkit érint az adatszolgáltatási kötelezettség az adóhatóság felé. A NAV kibővítette az adatszolgáltatásra kötelezett adóalanyok listáját. 

2021. január 4-től:

  • a nem áfaalany belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, szervezet,
  • a nem belföldi áfaalany, azaz más tagállami vagy harmadik országbeli áfaalany

részére számlázó programmal kiállított vagy kézi úton kibocsátott számlák adatait is kötelező lesz beküldeni a NAV-hoz.

Tehát akik eddig csak magánszemélyeknek, közösségi- vagy közösségen kívüli vállalatoknak állítottak ki számlát az új szabályok szerint őket is érinti az adatszolgáltatási kötelezettség. 

A számlakibocsátó adóalanyok közül azok, akiknek 2021. január 4. előtt nem kellett online számlaadat-szolgáltatást teljesíteniük, kizárólag akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerben.

A kötelezettség elmulasztásának vagy hibás adatszolgáltatásnak komoly következményei lehetnek.

Az átálláshoz érdemes már most elkezdeni készülődni hiszen, a szankciómentes időszakot követően számlaadat-szolgáltatás teljesítésének elmulasztása, késedelmes, hiányos, hibás vagy valótlan adattartalmú teljesítése esetében az adóhatóság akár 500.000 forintos bírságot is kiszabhat számlánkként. 

2021. március végéig tehát még van lehetőség a számlázó programok felkészítésére és a kiterjesztett, kötelező számlaadat-szolgáltatás teljesítésére. Akik még kézi számlatömböt használnak, ez alatt az idő alatt áttérhetnek a gépi számlázásra, ami megkönnyíti az adatszolgáltatást.

Azonban nem érdemes késlekedni és segítséget kérni, hiszen a szankciómentes időszakból kevesebb mint két hónap van hátra. Ez idő alatt lehetőségük van a vállalatoknak átállni az új XSD 3.0-ra vagy alternatív megoldást keresni.

De mik ezek az alternatív lehetőségek?

A nagyobb cégek integrált vállalatirányítási és könyvelési folyamataiba nem illeszthető be egy ilyen olcsó netes számlázó megoldás. Egyes cégek ezért minden bizonnyal „árnyékszámlázást” végeznek. Ennek lényege, hogy valamilyen külső szoftverrel kiállítanak egy számlát, de csak azért, hogy a NAV elvárásainak megfeleljenek, és az adatszolgáltatás megtörténjen. Ezzel párhuzamosan pedig, könyvelési célból „házon belül” továbbra is az integrált rendszerből állítanak elő egy másik számlát. Ez azt a veszélyt rejti magában, hogy az adóhatóság ugyanazon ügylet kettős számlázását kifogásolhatja, főleg, ha utóbbi bizonylatot küldik ki a vevőjüknek. 

Másrészt beszerezhető olyan külső szoftver, illetve webes számlázási megoldás, mely eleget tud tenni az adatszolgáltatásnak. Azaz lecserélhető a jelenleg használt számlázó rendszer, viszonylag gyorsan és nem is túl magas költségek mellett.

Régen VATapp

Fontos felhívni a figyelmet, hogy elvileg az az adózó is büntethető, aki folyamatosan üzemzavarra hivatkozik, és ezért kézzel tölti fel a számlákat, mert a számlázóprogramja valójában még nem tudja az adatszolgáltatás funkciót.

Ha az elmúlt időszakban pedig nem történt semmilyen adatszolgáltatás, annak ellenére, hogy a társaság kötelezett volt erre, mindenképpen javasolt mind egy adótanácsadó, mind pedig egy üzleti és informatikai szaktanácsadó felkeresése!

 

Vegye igénybe a Régens számviteli tanácsadását!

Számviteli tanácsadás

Számlázási folyamatok felmérése, jogszabályi megfelelőség ellenőrzése, tanácsadás a követelmények megfelelő értelmezésében és gyakorlati alkalmazásában

Telefon: +36 30 343 0852
E-mail cím: szamlazo@regens.hu

 

Forrás: NAV 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.