Asset Publisher

Már éles tesztüzemben a sofőr nélküli buszok Skóciában

09/06/2022

Már éles tesztüzemben a sofőr nélküli buszok Skóciában

Az elmúlt hetekben sok információt olvasshattunk arról hogy világ szerte egy több helyen tesztelik a sofőr nélküli, önjáró személyszállító buszokat, teherautókat. A nyár végétől már teljesen önvezető buszok járhatnak menetrend szerint Skóciában.

 
Autonóm targoncák a ma raktáraiban

07/06/2022

Autonóm targoncák a ma raktáraiban

A logisztika 4.0-ás fejezetében ember és gép kollégává lesznek. A megterhelő, gyakran megoldhatatlannak tűnő feladatokat egyre gyakrabban átveszik a gépek, mint az automatizált, elektromos targoncák, raklapszállítók, raklapemelők és ezek változatai a logisztikában.

 
AR technológia - kitekintés

31/05/2022

AR technológia - kitekintés

A hétköznapi életben az AR fejlesztés egyre nagyobb teret nyer. Ez az elkövetkező pár évben jelentősen meg fogja változtatni a mindennapjainkat.Önmagában az AR technológia, azaz a kiterjesztett valóság egy olyan teret jelent, amelyet különböző virtuális elemekkel egészítünk ki. Ennek eszköze általában valamilyen lencse, amelyet viselhetünk egy AR szemüveg formájában vagy a telefonunk kameráján keresztül is láthatunk ilyen valóságot.

 
A virtuális valóság és a logisztika

24/05/2022

A virtuális valóság és a logisztika

Az elmúlt évtizedben nagyon sok virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, a mindennapjainkban azonban még nem igazán elterjedt a technológia. A világjárvány azonban az elmúlt két évben lényeges változást hozott, hisz a bezárt, valós helyzetünkből is vágytunk a valóságot idéző élményekre, vásárlásokra, programokra. Ehhez nyújthat jó megoldást a VR/AR technológia. 

 
A MI és a történelem

20/05/2022

A MI és a történelem

A mesterséges intelligenciával folytatott kísérletek a történelemtudományban is elkezdődtek, elég jó eredményekkel. Egy friss tanulmány szerint az ókori görög táblafeliratok pontosabban visszaállíthatók gépi tanulással, mint történészekkel.

 
Amit a kobotokról tudni érdemes

17/05/2022

Amit a kobotokról tudni érdemes

A magyar kobot szó az angol cobot egyszerű magyarosítása. Az eredete a collaborative (együttműködő) robot szóra vezethető vissza. Az első, kezdetleges kobotot 1996-ban hozták létre az Egyesült Államokban, de csak egy évtized múlva jelentek meg azok a szerkezetek, amelyek valóban alkalmasak voltak arra, hogy az emberrel közös térben dolgozzanak. A kobotok az úgynevezett merev automatizálás helyett a rugalmas automatizálást képviselik.