Üzemszünetet rendeltek el a NAV vámszakmai rendszereiben

2019. szept. 26.

A NAV vámszakmai alkalmazásait, rendszereit érintő adatbázisok technikai karbantartása miatt 2019. szeptember 29-én vasárnap 08:00 órától előreláthatólag 20:00 óráig központi üzemszünetet rendeltek el.

Vasárnap 08:00 órától előreláthatólag 20:00 óráig az Árutovábbítási Eljárások Feldolgozását Támogató Rendszert (NCTS) és a Kiviteli Eljárások Feldolgozását Támogató Rendszert (ECN+) kivéve, központi üzemszünetet rendeltek el, ezért teljes üzemszüneti feldolgozási rend bevezetése válik szükségessé.

A KKK2 részleges leállítása miatt a NAV kapun és a VPOP kapun érkező minden vám-, jövedéki, rendészeti és egyéb vámszakmai nyomtatvány befogadásra kerül, de a szakmai nyugtaüzenetek tárhelyre való kiküldése az üzemszünetet követően fog megtörténni. 

A közvetlen adatkapcsolaton (KKKWEB) keresztül beküldhető jövedéki nyomtatványok feldolgozása ezen időszakban nem lehetséges.

Az üzemszünet ideje alatt az üzemszünetre vonatkozó jogszabályi rendelkezések, illetve az egyes eljárásokra kiadott üzemszüneti tájékoztatóban foglaltak szerint kell eljárni.

A kiviteli és árutovábbítási eljárások indítására nincs mód a részleges üzemszünet ideje alatt, azonban a tagállami alkalmazások felől érkező nemzetközi elektronikus üzenetek feldolgozása (kiléptetés, átléptetés, árutovábbítások hivatali mentesítése) ezen idő alatt is működni fog. 

A nemzeti IOP, ECN+ és NCTS alkalmazások felé küldendő ügyféli elektronikus üzenetek feldolgozása az üzemszünet végeztével fog megtörténni.

A karbantartás alatt a TARICWEB sem lesz elérhető.

Forrás: NAV

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.