Új vámrendszerek 2023-ban, avagy „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”

2022. okt. 25.

Cégünk képviseltette magát a Magyar Vámügyi Szövetség által hétvégén szervezett Egri Vámkonferencián. Mint szoftverház, a vám területén bekövetkező informatikai változásokat tartalmazó hírekre és információkra fókuszáltunk. Kaptunk belőle nem keveset! 2023-ban változások garmadájával fogunk találkozni mindannyian, a NAV, szoftverházak és gazdálkodók egyaránt. Minden piaci szereplőnek meg kell ismernie az új rendszerek hozta változásokat.

Első lépésként az új import rendszer változásait kell elsajátítani, többek között:

  • árunyilatkozat új adatelemei,
  • biztosíték és fizetési mód kombinációk,
  • új NAV üzenetek
  • és vámhivatali határozat megszűnése vámkiszabással nem járó vámkezelés esetén. 

Ami talán könnyebbség lesz, hogy remélhetőleg nem lesz kötelező 2023.01.01-jével csatlakozni az új eVÁM rendszerhez, mivel még EU Bizottsági döntésre vár a Magyarország által beadott derogációs kérelem elbírálása.
Minden gazdálkodó szervezetnek lehetősége lesz a lehető legjobban felkészülni a NIK (nemzeti import rendszer korszerűsítés) használatára, pl. ismeretanyag elsajátítására a vámcsoport számára, belső operációs munkafolyamatok esetleges átszervezésére, saját folyamataihoz igazodó funkcionális és folyamat tesztelésre, folyamatokban érintett szereplőkkel történő kommunikációra.

Nem érdemes sokáig halogatni és kitolni az új AIS-hez történő csatlakozást, mivel az importot hamarosan követni fogja az új export (AES) és az NCTS 5-ös fázisa. Mindegyik jelentős változást hordoz magában a konferencián elhangzottak alapján.

További változás várható a

  • vám elé állítás (AN),
  • érkezési értesítés (PN),
  • átmeneti megőrzés (TS),
  • behozatali ellenőrző rendszer (ICS2) és a
  • központosított vámkezelés (CCI) folyamataiban. Ezek szintén 2023 Q2-Q3 időszakában várhatóak.

Jogosan felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy ha ezeket az elmúlt évek alatt nem sikerült bevezetni, hogy valósítható meg mindez egy éven belül? 

A válasz egyelőre nem ismert. Amit tehetünk, hogy mi mindannyian (szövetségek, gazdálkodók, szoftverházak) együtt gondolkodunk, egymást segítve készülünk és szorosan együttműködünk annak érdekében, hogy ne sérüljön a vámszakma becsülete, hírneve és legfőképp magyarországi piacképessége.

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.