Új vámrendszerek az EU-ban

2023. márc. 13.

Az Európai Bizottság régi célkitűzése, hogy vámterületen a közös adatszolgáltatási követelményeket harmonizálja annak biztosítására, hogy a különböző típusú árunyilatkozatokhoz, értesítésekhez és az áruk uniós vámjogi státusának igazolásához használt elektronikus vámrendszerek interoperábilisak legyenek. Az UVK (Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU parlamenti és tanácsi rendelet) által előírt adatkövetelmények megvalósításához informatikai munkaprogramot hoztak létre, mely már évek óta a közös rendszerek létrehozásán dolgozik.

A 2023-as év több szempontból is nagyon izgalmasnak és eseménydúsnak ígérkezik. A NAV területén nagy változásokra kell számítani, amit szinte lehetetlen követni. Érinti e szoftverházakat, a gazdálkodókat és a NAV-ot is.

Ezen az oldalon átláthatóan összegyűjtöttük a NAV által tervezett bevezetési határidőket és fejlesztési ütemterveket. Ezeket az információkat előzetesen a NAV osztja meg velünk és emiatt a jövőben folyamatosan frissíteni tudjuk majd és naprakész információkkal látjuk el az oldalt.

folyamatosan frissülő oldalunkon az AIS, AES, NCTS, CCI, TS, NA és PN szakmai rendszerek idővonala látható, melyeknek a mérföldkövei klikkelhetők. Az idővonalak egy átfogó képet adnak az egyes szakmai rendszereket érintő státuszokról.

Tájékozódjon hírlevelünk segítségével legújabb híreinkről, aktualitásokról és vámszakmai tanácsainkról!

 

 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.