Okos raktár – Megmutatjuk, milyen lehet egy intelligens raktár

2021. szept. 3.

Az intelligens raktárak olyan új technológiák, amelyek okos szemüvegek, robotok és drónok, MI segítségével működnek és biztosítják, hogy a teljes raktározási, és az ezekhez kapcsolódó folyamatok – a tárolástól a szállításig – a lehető leghatékonyabban, leggyorsabban működjenek.


És ez már nem is a távoli jövő!

Bár a világban sok technológiával kísérleteznek még, hogy megfeleljenek a vevőik gyorsabb és jobb szállításra való igényének, sokaknak az okos raktár már a mindennapok valósága. Ezek a technológiák jól integrálhatóak a jelenlegi raktározási rendszerekkel, megoldásokkal, így optimalizálható a termelékenység hatékonysága, csökkenthető a felmerülő költség.


Bevezetésük óta a hangvezérelt raktári technológia alkalmazása 10-30% közötti termelékenység növekedéshez és legalább 20-50% közötti pontosságjavuláshoz vezetett. A hangalapú raktár nemcsak a pénzügyi mutatókat javította, hanem jelentős, számokban nem mérhető előnyöket is mutatott, mint a pontos, folyamatos leltári adatok, rugalmas munkaszervezés, jobb munkahelyi légkör, nagyobb munkabiztonság, stb. De talán a sor kiegészíthető azzal, hogy az a cég, aki használ vagy használni fog a jövőbe, intelligens raktárt versenyelőnyre tehet szert, hisz növeli a hatékonyságot és a sebességet a teljes ellátási láncban. 

 

 


Bemutatjuk röviden, mi történik egy áruval, ha beérkezik egy okosraktárba!


Az áru beérkezte után egy hangvezérelt raktárban a bevételezést egyszerűbben végezhetjük, kiválthatjuk ebben a folyamatban az emberi munkaerőt, nem kell bizonylatokkal és az adminisztrációval időt töltenie, így ő célirányosabban végezheti majd a további feladatait. 
A szükséges adminisztráció után az áru, raktáron belüli bevételezéskor, rögtön a megfelelő helyre kerül, gyorsabban, az esetleges hibalehetőségek kikerülésével.   Hangvezérléssel, és a tárolási hely valós idejű ellenőrzésével a raktári bevételezés pontossága maximálisan biztosítható.
A következő lépés a feltöltés és a készletre vétel folyamata. A hangvezérlési technológiával a folyamatok könnyebben összekapcsolhatók és a feltöltés még a szedés előtti időben elvégezhető, hangvezérléssel nagyobb biztonsággal és jobb hatékonysággal kivitelezhető.
Az árukiszedésnél általában sok a hibalehetőség és sok a felesleges elpazarolt idő, a hangvezérlés bevezetésével a pontosság jelentős javulása érhető el. Pontos helyre történik az irányítás, sőt, a raktárirányítási és hangvezérléses rendszer segítségével több szedés egyidejű összefésülése válik lehetővé.
Minden raktárnál a szükséges és legfőbb feladatok egyike a rendszeres leltározás. A hangvezérelt folyamatokba beiktatott ciklus számolási feladattal a raktári munkatárs egyszerűen, az eredeti pl. szedési folyamat elvégzése közben, tud számolni és visszaigazolni mennyiségeket, és így menet közben készlet ellenőrzési feladatot végrehajtani. Hasonlóan a szedési folyamathoz, a leltárazó munkatárs visszaigazolja a szedési helyet azáltal, hogy visszaolvassa az ellenőrző kódot, valamint elkezdi a mennyiségeket diktálni. Ilyenkor a rendszer számol, a pontosság és sebesség pedig nő.


Van még tovább fejlődni?


Fejlődni mindig lehet és mindig kell. A raktározás területe is rejt még lehetőségeket, gondoljunk csak a VR szemüvegek által adott világra, a repülő drónokra, a robottechnikára, a MI által adott adatokra vagy a beszédfelismerő szoftverekre.  Csak figyeljünk!


Lehetőséget kínál a Régens is arra, hogy felgyorsítsd vállalatod digitális fejlődését az Alrite beszédfelismerő segítségével!
Az alkalmazás kimagasló pontossággal képes leiratozni a magyar, angol, német és spanyol nyelvű beszédet - legyen szó hang- vagy videóanyagokról. Modern, felhasználóbarát felületével és széleskörű funkcionalitásával nagy mértékben könnyíti meg az üzleti élet mindennapi tevékenységeit

Megbízható partnert keres logisztikai folyamatai korszerűsítésére?

Régens logisztikai szoftvermegoldások

Egyszerű és átlátható logisztikai szoftvermegoldások az Ön sikeréért!


 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.