Megszületett a Brexit-megállapodás

2019. okt. 17.

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy megegyeztek a Brexit feltételeiről az Európai Unióval, amit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is megerősített. Már csak az a nagy kérdés, hogy átmegy-e a javaslat.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban közölte, hogy sikerült megállapodni a kiválás feltételeinek alapjairól. A korábban kiszivárgott hírek szerint egyetlen vitás pont maradt a megállapodásban, ez pedig az áfa. A britek ugyanis azt kérték, hogy az északír térség ne tartozzon az uniós áfa-rendszer hatálya alá.

Az északír unionista párt, a DUP - amelynek alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van - csütörtökön reggel még közölte, hogy "a dolgok jelenlegi állása" alapján nem tudja támogatni a javaslatcsomagot, mindenekelőtt az áfa- és a vámügyi szabályozással, valamint az egyetértési jogkörrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A DUP a megegyezést követően újra közölte, hogy ők továbbra sem támogatják a kiválási egyezséget.

Johnson azt mondta, hogy az EU-val egy nagyszerű megállapodást kötöttek, amelyről az EU vezetői már ma szavazhatnak, a brit parlament elé pedig várhatóan szombaton kerül a javaslat. Az még nagy kérdés, hogy átmegy-e a javaslat, mert kulcsfontosságú, hogy változik-e szombatig a DUP álláspontja. Johnson szerint a brit parlamentnek kell elfogadnia a javaslatot, hogy a folyamat végére érjenek.

Michael Barnier, uniós Brexit-főtárgyaló hangsúlyozta, hogy a tárgyalófelek megegyeztek a kérdésekben, amely az unió vezetői elé kerül. Barnier arról is beszélt, hogy Johnson azt hiszi, ez a megállapodás keresztül fog menni a brit parlamenten.

Forrás: Portfolio

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.