Adatlapok (INF) különleges eljárásokhoz

2020. júl. 21.

2020. június 1-je óta az Uniós Vámkódex[1] szerinti különleges eljárásokhoz kapcsolódó szabványos információcserére az Európai Bizottság által fejlesztett „Uniós Vámkódex – Adatlapok (INF) különleges eljárásokhoz” elnevezésű elektronikus alkalmazást kell használni, ami az EU Ügyfél Portálon keresztül érhető el. A következőkben a rendszer használatának gyakorlati kérdéseiről olvashat.

A szabványosított információcsere (INF) részletszabályait a 2015/2446 bizottsági rendelet[2] tartalmazza (FJA). Az információcsere kapcsán fontos kiemelni:

--  Az INF kizárólagEX/IM vagy IM/EX aktív és passzív feldolgozás vámeljárások esetén alkalmazható[3].

-- Kétféle INF létezik:

  • az FJA 71-05. melléklet A. szakaszában meghatározott információcsere a korábbi, a közösségi vámjog alapján alkalmazott INF 5, INF 9 és INF 2 helyett,
  • valamint az FJA 71-05. melléklet B. szakaszában meghatározott információcsere, ami lényegében a korábbi INF 1-nek felel meg;

-- A vámhatóság a különleges eljárás engedélyezésekor dönt arról, hogy az engedélyben előírja az FJA 71-05. melléklet A. szakaszában meghatározott információcsere alkalmazásának kötelezettségét az engedélyes számára[4];

-- Az FJA 71-05. melléklet B. szakaszában meghatározott információcsere vámhatóságok közötti információcserére szolgál, következésképp az engedélyező vámhivatal annak használatát nem írhatja elő a különleges eljárásra vonatkozó engedélyben.

Az INF-rendszer működése – az FJA 71-05. melléklet A. szakasza szerinti szabványosított információcsere esetén – a következő:

Ha az engedélyező vámhivatal előírja az INF használatát, az engedély birtokosa a felügyelő vámhivatalnál kezdeményezi a rendszeren keresztül egy úgynevezett INF-kérés benyújtásával az INF kiállítását (jóváhagyását).

Az INF kiállításakor minden egyes INF egy egyedi azonosítószámot kap. Erre az azonosítószámra a C710 mellékletkód megadásával kell hivatkozni a vámeljárás során benyújtott árunyilatkozatokon. A hivatkozás alapján az érintett vámhivatal elvégzi az INF aktualizálását. Az INF kiállítása (jóváhagyása) tehát időben elválik az engedélyezett vámeljáráshoz kapcsolódó árunyilatkozatok benyújtásától.

Az engedélyes az ügyféloldali rendszerbe belépve az INF-azonosítószámát a megfelelő menüpontban megadva ellenőrizheti az adott INF terhére végzett műveleteket és az INF aktuális állapotát.

Az INF-rendszer ügyféloldali kezelését leíró magyar nyelvű súgó letölthető az Európai Bizottság hivatalos oldaláról.

 

Forrás: NAV

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.