Érdemes odafigyelni az online számlaadatokra - Adóellenőrzések várhatók

2020. febr. 18.

A NAV tájékoztatása szerint az online számlarendszerben eddig 279 ezer adózó közel 70 millió számlaadatot küldött be, és az adóhatóság 24 ezer adóellenőrzésnél vette figyelembe az adatokat. Biztos számíthat adóellenőrzésre, akinél 1 millió forint feletti eltérést lát az adatokban az adóhatóság, vagy aki olyan cégekkel állt kapcsolatban, akik már felszámolás vagy kényszertörlés alatt állnak.

Nem csak az összegekben lehet eltérés, a rosszul felvitt adatok is eredményezhetnek adóellenőrzést. Főleg a manuálisan rögzített számlák esetében nagy a hibázási lehetőség, azonban a hibákat még a revizorok előtt feltárhatja, és javíthatja a cég. Ezek a legfontosabb tudnivalókat az adatszolgáltatásról, és arról, hogy milyen adóellenőrzésekre kerülhet sor az online adatok alapján:

Július elsejétől minden áfaalany értékhatár nélkül köteles az online számlarendszerben adatot szolgáltatni egy másik, belföldi áfaalany részére, belföldön teljesített termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról kibocsátott számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról. Eddig csak a 100 ezer forintot meghaladó áthárított áfát tartalmazó, belföldi áfaalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról kellett adatot szolgáltatni.

Adatot nem csupán a számlázó programmal kiállított számláról kell szolgáltatni, hanem a számlatömb használatával kibocsátott számla, illetve számlával egy tekintet alá eső okirat adattartamáról is. Csak az jelent különbséget, hogy a számlázó programmal kiállított számla esetén azonnal adatot kell szolgáltatni, kézi számlázáskor pedig 500 ezer forint vagy a fölötti áthárított áfaösszeg esetében a kibocsátást követő naptári napon belül, ezen értékhatár alatt – 2020. július 1-jétől – 4 napon belül.

Forrás: Adózóna

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.