Jó tanácsok külföldi rendelés kapcsán magánszemélyek részére

2018. júl. 23.
Rengeteg érdeklődő fordul hozzánk annak kapcsán, hogy magánszemélyeknek mire érdemes odafigyelnie külföldi online vásárlás esetén, így cikkünkben összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Napjainkban teljesen bevett szokás, hogy a születésnapi, vagy a karácsonyi ajándékokat már webáruházakból rendeljük. Az online rendelés gyors, egyszerű és igen megbízható. Sajnos viszont sokan elfelejtik, hogy külföldi rendelés esetén, már más szempontokat is mérlegelni kell a vásárlás véglegesítése előtt.

Az EU-n belüli rendelések esetében egyszerű a dolgunk, mivel a közösség területéről érkező áruk nem vámkötelesek. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy nincs egyéb felmerülő költség, adminisztrációs kötelezettség az áruértéken, esetleges fuvarköltségen, vagy pl. biztosítási díjon felül.

EU-n kívüli rendelés

A közösségi területről feladott küldemények azonosak például egy Debrecenből Budapestre küldött csomaggal, vámszempontból nincs ÁFA és vám vonzata sem. Ennek ellenére javasolt az adott webáruház, illetve termék adatlapjának a tüzetes ellenőrzése, mivel több ázsiai webáruház üzemeltet EU-s raktárat, viszont sok termék továbbra is az EU területén kívülről érkezik.

Amennyiben a hőn áhított és megrendelt küldeményünk az Unión kívülről érkezik, az alábbiakat feltétlenül tartsuk szem előtt a megrendelés előtt:

    a küldemény vámköteles, ez azt jelenti, hogy valamilyen formában vámkezelni kell
  • a vámkezelést elvégezheti a küldemény szállítmányozója, vagy amennyiben vámkezelési szolgáltatást nem végeznek, akkor az általunk választott vámügynökség
  • vám és/vagy ÁFA fizetés merülhet fel
  • az adott szállítmányozó egyéb szolgáltatási díjat is felszámolhat részünkre a NAV által kiszabott közterheken felül

Vámmentességek

A jelenleg érvényben lévő jogszabályi rendelkezések alapján, lehetőség van mentességek igénybevételére bizonyos esetekben:

  • amennyiben egy küldeményen belül érkező áruk összértéke 22 EUR-nak megfelelő (az aktuális vámkezelés során alkalmazandó vámárfolyam alapján számított érték), úgy az adott csomag vám és ÁFA mentesen vámkezelhető
  • 22 EUR – 150 EUR értékhatár között a küldemény vámmentes, viszont ÁFA köteles
  • 150 EUR értékhatár felett, vám és ÁFA fizetés is felmerülhet (vámfizetés abban az esetben merülhet fel, ha az adott terméknek 0%-nál magasabb a vámtétele)

Hasznos információk

Fontos megemlíteni, hogy a vámhatóság vizsgálhatja és bekérheti a megrendelt áruhoz kapcsolódó rendelés visszaigazolást, esetleg PayPal bizonylatot, mely bizonyítja a termék valós vételárát!

Fontos tudni azt is, hogy a vámkezelés alapjául nem csak az áru értéke szolgál, vagyis nem csak az áru vételára után számítja ki a NAV az esetleges vám és/vagy ÁFA összegét. Az esetleges szállítási költség, vagy pl. biztosítási díj is ÁFA alap növelő tényező.

Példák online vásárlásra

Az alábbi két példa  szemlélteti a NAV által elvégzett számítást.

1) A megrendelt termék: mobiltelefon

Megrendelt áru értéke: 100,- USD

Szállítási díj: 10,- USD

Vámtétel: 0%

USD vámárfolyam: 279,54-HUF (NAV által alkalmazott, havi szinten változó árfolyam)

 

Vám alapja – 100*279,54 – 27.954,-HUF -> mivel 0% a vámtétele, vám nem kerül kiszabásra

ÁFA alapja – 27.954 + 2.795,4 (szállítási díj) * 27% ÁFA = 8.302 HUF ÁFA fizetendő

 

A fenti példa esetében az áruérték (150 EUR alatti) lehetővé tette, hogy a szállítási költséget nem szükséges megosztani. 150 EUR érték felett viszont a vásárlással kapcsolatos költségek (pl. fuvarköltség) EU-n kívüli szakaszra eső része a vám és az ÁFA, míg a közösségen belül felmerült része csak az ÁFA alapját növeli.

 

2) A megrendelt termék: robotporszívó

Megrendelt áru értéke: 300,-USD

Szállítási díj: 50,-USD

Vámtétel: 1,7%

USD vámárfolyam: 279,54-HUF

 

Vám alapja – 300*279,54 – 83,862 HUF -> 1,7% vámtétellel számolva = 1.426 HUF vám

ÁFA alapja – 83.862+13.977 (szállítási díj) +1.426 (vám) * 27% ÁFA = 26.802 HUF ÁFA fizetendő

 

További mérlegelési szempontok

Jelenleg, szinte az összes szállítmányozó esetében felmerülhet egyéb „szolgáltatási díj” is, mely szintén a megrendelt küldemény ügyintézéséhez kapcsolódik. Fontos megjegyezni, hogy ez a díj nem azonos a szállítási költséggel. A szállítmányozók a díj kapcsán legtöbbször a vámkezeléshez kapcsolódó garancianyújtást, illetve egyéb, a vámkezeléshez kapcsolódó szolgáltatást számlázzák ki a címzett részére.

Lehet, hogy első ránézésre az általunk kinézett, és hőn áhított termék olcsóbbnak tűnik egy kínai webáruházban, mint egy magyar oldalon, de a megrendelés előtt feltétlenül javasoljuk, hogy kellően járjuk körül és számoljunk utána a járulékos költségeknek!

Fontos szempont lehet, hogy ha a számítás végén is megéri az adott terméket megvásárolni és vámkezelni, még fennállhat a veszélye annak, hogy a csomag kibontása után csalódás ér bennünket. Nem jó a rendelt cipő mérete, nem olyan a termék minősége, mint ahogy az oldalon kinézett, stb… Ebben az esetben számolni kell a küldemény visszaküldésének a költségével, az esetlegesen kiszabott közterhek visszaigénylésének bonyodalmas feltételrendszerével és ügyintézésével is!

 

Bízunk benne, hogy a fentiekben leírtak segítséget nyújtanak azon magánszemélyek számára, akik unión kívülről szeretnénk rendelni, de még bizonytalanok voltak, a vámkezeléshez kapcsolódó ügyintézés és költségek miatt.

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.