Elérhetővé vált az Online Számla 0.12-es verzió

2018. máj. 10.
A 2018.05.09-én érvénybe lépő változások elsősorban funkcionális bővülést hoztak. 

A 2018. július 1-jén bevezetésre kerülő Online Számla adatszolgáltatás tesztkörnyezetében az új verzió által lehetőség nyílt Másodlagos felhasználók felvételére és a számlák technikai érvénytelenítésére, további kisebb funkcionális változások mellett. A változások teljes listája elérhető az Online Számla portálján.

 

Másodlagos felhasználók hozzáadása létező regisztrációhoz

Elsődleges felhasználók létrehozása mellett mostantól az Elsődleges felhasználók létrehozhatnak Másodlagos felhasználókat is. Ezen felhasználók jogosultságai már a létrehozás folyamata közben is beállíthatók, de utólagos módosításra is lehetőség nyílt.

Fontos különbség az Első- és Másodlagos felhasználók között, hogy utóbbiak esetében nem történik azonosítás a természetes személyazonosítók alapján, elegendő megadni felhasználónevet, e-mail címet, telefonszámot, nyelvet és jelszót. A felhasználónévnek rendszerszinten egyedinek kell lennie.

VATapp: Integrálható alkalmazás a NAV online számla adattovábbításhoz

Jogosultság kezelési rendszer

Az Elsődleges felhasználók számára lehetőség nyílt jogosultsági rendszerben kezelni Másodlagos és a Technikai felhasználók jogait.

Másodlagos felhasználók lehetséges jogosultságai:

  • Bejelentkezés: a felületen történő bejelentkezéshez szükséges jog, amivel a másodlagos felhasználó a saját felhasználói profilját is láthatja és szerkesztheti
  • Számlák lekérdezése (felületen keresztül)
  • Számlák exportálása (felületen keresztül)
  • Adóalany lekérdezése (felületen keresztül)
  • Számlák ellenőrzése (felületen keresztül)

 

Technikai felhasználók lehetséges jogosultságai:

  • Számlák kezelése (interfészen keresztül)
  • Számlák lekérdezése (interfészen keresztül)

Számlák technikai érvénytelenítése

Mostantól lehetővé vált a technikailag hibás számlák technikai érvénytelenítése. Az Adatszolgáltatások listaoldalon ez külön oszlopban ellenőrizhető, további módosítás részeként a listaoldalra új oszlop került felvételre "Számlák státusza" néven, a beküldött csomagok állapotának áttekinthetősége érdekében.