Elektronikus vámkezelés - segítünk a regisztrációtól a bejelentésig

2019/ 31/07
A Régens Zrt. segít eligazodni a vámvilágban. Alábbi tájékoztatónkban segítséget kaphat a VPID szám igényléstől a Külső Kommunikációs Központban történő regisztráción át a vámárunyilatkozat kitöltésig a teljes ügyintézésre vonatkozóan.

Mi a VPID szám, hogyan tudom igényelni?

A VPID vagy EORI szám 12 karakter hosszú vámazonosító szám. A VPID szám szolgál mind a gazdálkodók, mind a magánszemélyek egyedi azonosítására minden a vámhatóság hatáskörébe tartozó eljárás során.

VPID szám az erre kialakított formanyomtatványokon igényelhető az ÁNYK-n (általános nyomtatványkitöltő alkalmazáson) keresztül.

Egyéb segédlet:

A NAV által rendszeresített ÁNYK űrlapok elektronikus úton történő benyújtásának módja, valamint a képviselet bejelentése 2019

Mi az a KKK? Hogyan tudok regisztrálni?

A KKK a Külső Kommunikációs Központ rövidítése. Az elektronikus kommunikáció a NAV-val  a Külső Kommunikációs Központ segítségével történik. Ahhoz, hogy elektronikusan beküldhető legyen az egységes vámárunyilatkozat kérni kell a KKK regisztrációt.
KKK felhasználót igényelni a VPOP_R11-es űrlapon lehet.

A KKK felhasználónév egy 6 karakterből álló egyedi számsorozat, mely azonosítja felhasználót az elektronikus adatküldés, bevallás teljesítés során.

A regisztrációt követően a NAV Külső Kommunikációs Központjának weboldalán az elsődleges felhasználónak el kell végeznie az aktiválást és a kommunikációs csatornák kijelölését, hogy az árunyilatkozatok elektronikusan küldhetők legyenek.

Az alábbi kézikönyv segít a KKK webes felület használatában:
Külső Kommunikációs Központ (KKK2) felhasználói kézikönyve

Mikor tudom teljesíteni az elektronikus bejelentést?

Ahhoz, hogy igénybe vegyék webEV vagy Regadó szolgáltatásunkat, a gazdálkodónak vagy felhasználónak mindenképpen telejsítenie kell  a fenti feltételeket és rendelkeznie kell:

  • VPID számmal
  • KKK felhasználónévvel és jelszóval

Hogyan kell kitölteni egy EV okmányt?

Az EV okmányok kitöltését útmutatók segítik, így az egyes vámeljárásokhoz kapcsolódóan az egyes mezők tartalmára vonatkozó segédlet alapján kitölthető az okmány.

Az aktuális kitöltési útmutató a NAV oldalán érhető el.

Hogyan kell teljesíteni a Regisztrációs adó bejelentési kötelezettséget?

A bejelentési kötelezettség az előre elkészített formanyomtatvány segítségével könnyedén elkészíthető. Az erre rendszeresített formanyomtatványt a NAV honlapján VPOP_REGADO néven találják meg.

Azon felhasználóknak, akinek nagyobb mennyiségű bejelentése van ajánljuk REGadó alkalmazásukat, amivel gyorsan és egyszerűen teljesíthetik bejelentési kötelezettségüket.
További információért látogasson el REGadó oldalunkra!