Miért fontos a rendszeres IT állapotfelmérés?

2022. márc. 9.

A technológia fejlődésével a vállalatok életét meghatározó informatikai rendszerek egyre több külső kommunikációs kapcsolattal rendelkeznek. A valódi innovációra és gyors fejlődésre a nyitott informatika jelenti a megoldást, ami azonban számos biztonsági kockázattal rendelkezik, ezáltal a kevésbé ellenőrizhető, sok szereplős kommunikációs csatornák veszélybe sodorhatják a vállalatok mindennapi tevékenységét.

Napjaink gyorsan fejlődő, folyamatosan változó világában kiemelten fontos, hogy a vállalkozások tudatosan fenntartsák informatikai rendszereik biztonságát, pontosan ismerjék az őket fenyegető esetleges biztonsági kockázatokat és tegyenek ezek ellen. Ezért is van szükség a rendszeres IT auditra.

A rendszeres informatikai állapotfelmérés célja, hogy nyomon kövessük a számítógépek, hálózati eszközök öregedését, megvizsgáljuk állapotukat annak érdekében, hogy kiszűrjük az esetleges jövőbeli hibákat a rendszerből, és még azelőtt intézkedni tudjunk, hogy a meghibásodás bekövetkezhetne.

A rendszerfelmérést hozzáértő szakemberek végzik. A rendszergazda vagy éppen az IT tanácsadó megvizsgálja az eszközöket, ellenőrzi a működésüket, az állapotukat, a korukat, és ha van rá mód, akkor elvégez néhány mérést is. Ezek az adatok már elegendőek ahhoz, hogy megállapítsák, milyen kondíciókban vannak az eszközök. 


Miután feltérképezik az IT környezet gyengeségeit és erősségeit, egy részletes riport készül az informatikai szolgáltatások hatékonyságáról, az adatbiztonság állapotáról, az alkalmazott folyamatokról, az eszközkezelésről, a problémákról, és része egy ún. „katasztrófaterv” is, ha esetleg a hirtelen összeomlik vagy akár vírus okozta kár keletkezne benne.  

Egy rendszeres IT állapotfelmérés segítségével minden vállalkozás elkerülheti az esetleges problémákból eredő leállásokat, és elő is segítheti a jövőbeli tudatos informatikai háttér tervezését is.


 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.