Last-mile delivery, mi is az?

2023. márc. 8.

Az utolsó mérföldes szállítás, azaz last-mile delivery az ellátási lánc folyamat kulcsfontosságú eleme, különösen Európában. Az utolsó mérföld a szállítási folyamat utolsó szakaszára utal, amikor a terméket a helyi elosztóközpontból vagy csomópontból a vásárló küszöbéig szállítják.

Az elmúlt években az utolsó mérföldes szállítás az e-kereskedelmi vállalatok és a logisztikai szolgáltatók számára kritikus fontosságú területté vált, főleg azoknak, akik folyamatosan innovatív módszereket keresnek a vásárlók számára nyújtott szállítási élmény javítására.

Európában a last-mile delivery a kontinens földrajzi és infrastrukturális adottságai miatt egyedülálló kihívások elé állítja a szállítókat. Más régiókkal ellentétben Európában sok várost szűk utak-utcák, történelmi épületek, sűrű városi lakosság és forgalmas gyalogos zónák jellemzik. Ez jelentős akadályokat gördít a kézbesítő cégek elé, amelyeknek a szigorú környezetvédelmi és zajvédelmi előírások betartása mellett kell átvergődniük ezeken a zsúfolt területeken.

A last-mile szállítás egyik legjelentősebb kihívása Európában a fenntarthatóság. Európa mint kontinens elkötelezte magát amellett, hogy csökkenti szén-dioxid-kibocsátását és 2050-re eléri a nettó nulla kibocsátást. Ez fokozott nyomást gyakorol a logisztikai vállalatokra, hogy fenntarthatóbb gyakorlatokat alkalmazzanak, például elektromos vagy alacsony károsanyag-kibocsátású járműveket, teherbicikliket és drónokat. Az olyan városokban, mint Amszterdam és Koppenhága, a teherbiciklik népszerű közlekedési eszközzé váltak az utolsó mérföldes kiszállítások során, köszönhetően annak, hogy képesek a szűk utcákon és a gyalogos zónákban navigálni, miközben környezetbarátok is.

Az utolsó mérföldes szállítás másik kihívása Európában az e-kereskedelem térnyerése. Ahogy egyre több fogyasztó fordul az online vásárlás felé, a kézbesítő cégek egyre nagyobb igényt támasztanak a gyors, megbízható és költséghatékony kézbesítési szolgáltatásokra. Ez innovációs hullámot indított el a logisztikai ágazatban és a vállalatok olyan új technológiákat kutatnak, mint az autonóm kézbesítő robotok és drónok. 2016-ban a Svájci Posta elindította az első drónos kézbesítési szolgáltatást Svájcban, amelynek keretében csomagokat repültek két luganói kórház között. Azóta más vállalatok, köztük az Amazon is elkezdte a drónos kézbesítési szolgáltatások tesztelését. 

A fenntarthatóság és az e-kereskedelem térnyerése mellett az utolsó mérföldes kiszállítás Európában szabályozási akadályokkal is szembesül. Sok országban a kézbesítési szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás még mindig alakulóban van, a különböző városok és régiók eltérő szabályokat és irányelveket fogadnak el. Ez kihívást jelenthet a logisztikai vállalatok számára, hogy eligazodjanak a szabályozási környezetben és biztosítsák, hogy megfeleljenek az összes vonatkozó törvénynek és előírásnak.

E kihívások ellenére az elmúlt években jelentős előrelépések történtek az utolsó mérföldes kiszállítás terén Európában. Számos vállalat például olyan innovatív kézbesítési modelleket vezetett be, mint például a csomagmegőrző, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy a csomagjaikat egy kijelölt helyen, a számukra megfelelő időpontban vegyék át. Emellett az olyan új technológiák, mint az önvezető járművek és a drónok jelentős ígéreteket hordoznak az last-mile kézbesítés hatékonyságának javítására és a kézbesítési idő csökkentésére.

 

Összefoglalva, a last-mile delivery Európában összetett kihívások sorával néz szembe, beleértve a fenntarthatóságot, az e-kereskedelem térnyerését és a változó szabályozási környezetet. A logisztikai vállalatok és az e-kereskedelmi szolgáltatók azonban innovációval és új technológiákkal - például teherbiciklikkel, csomagmegőrzővel és drónokkal - válaszolnak ezekre a kihívásokra. Mivel az online vásárlás iránti kereslet tovább növekszik, valószínű, hogy az elkövetkező években további előrelépéseket fogunk látni az utolsó mérföldes szállítás terén Európában, mivel a vállalatok igyekeznek kielégíteni a fogyasztók igényeit, miközben csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat és megfelelnek a változó szabályozásoknak.

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.