A logisztika 5 legfontosabb trendje 2023-ban

2023. jún. 12.

A logisztikai iparág folyamatosan változik, alkalmazkodik a technológia gyors fejlődéséhez és a környezet megóvásához szükséges lépésekkel. Ahhoz, hogy bármelyik vállalkozás az élvonalban maradhasson és versenyképes maradhasson ezekben az időkben, elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a legújabb technológiai fejlesztésekhez, új folyamatokhoz és stratégiákhoz a siker érdekében. A logisztikai technológia tovább fog terjedni és növekedni, ami a logisztikai iparágat még agilisabbá és megbízhatóbbá teszi. Íme, néhány a legfontosabb trendek közül, amelyre 2023-ban figyelni kell és amelyek a logisztikai ipar jövőjét alakítják.

Az ellátási lánc rugalmassága sosem volt ennyire fontos

Az ellátási lánc agilitása a logisztikai trendek egyik központi eleme 2023-ban, mivel a vállalkozások igyekeznek kielégíteni a termékek és szolgáltatások iránti egyre növekvő keresletet. Az agilitás lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljanak a kínálat és a kereslet ingadozásaira, miközben csökkentik a költségeket és növelik a hatékonyságot, ezért ez a mai, folyamatosan változó piacon való versenyképesség megőrzésének alapvető része.

A szervezeteknek képesnek kell lenniük arra, hogy gyorsan alkalmazkodjanak az ügyféligények változásaihoz, a globális trendekhez és az új technológiákhoz ahhoz, hogy sikeresek maradjanak. A kiváló ellátási lánc agilitással rendelkező szervezetek jobban felkészültek arra, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat az ügyfelek igényeihez igazítsák. A szervezetnek képesnek kell lennie arra, hogy az új trendek és a vásárlói preferenciák alapján gyors döntéseket hozzon és gyorsan reagáljon a nem látott zavarokra. Emellett az ellátási lánc agilitása lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy jobban kezeljék készleteiket, minimalizálják költségeiket és növeljék nyereségüket. A szervezeteknek rugalmas és együttműködő stratégiákat kell kialakítaniuk a működésükhöz az ellátási lánc agilitásának elérése érdekében. A kereslet változásainak azonosítása és a lehető leggyorsabb reagálása az ellátási lánc agilitásának egyik kulcsfontosságú eleme, amelyhez a vevői igények, valamint a piaci és technológiai trendek alapos ismerete szükséges.

Az ellátási lánc agilitásának másik fontos eleme az ellátási láncban bekövetkező zavarok számának csökkentése. Ehhez a szervezetnek proaktív megközelítést kell alkalmaznia a kockázatkezelés terén, beleértve a backup plan alkalmazását, a beszállítók cseréjét és más stratégiákat a váratlan zavarok elhárítására. A vállalatoknak jól fel kell készülniük arra is, hogy a zavarok bekövetkezésekor új megoldásokat találjanak, hogy azok minimális hatással legyenek a működésükre és az ügyfelek igényeire. Emellett az új technológiákba és innovációkba való befektetés is fontos az ellátási lánc agilitása szempontjából.

Az automatizálás hatása a logisztikára

Az automatizálás széles körben elterjedt a logisztikában, megváltoztatva az iparág mindennapi tevékenységét. Ez már évek óta trend, és 2023-ban is az lesz a logisztikai trend.

A technológia fejlődésével és az e-kereskedelem növekedésével az iparág nagy átalakuláson megy keresztül, hogy a legjobb szolgáltatások nyújtásával és a költségek csökkentésével lépést tartson a világgal. Az automatizálás egyik legfontosabb előnye a manuális folyamatok kiküszöbölése. Például a bejövő logisztika vagy a kézi komissiózás egy raktárban időigényes, egészségügyi kockázatot jelent, és hajlamos a hibákra. Az automatizáltabb megoldások segítségével a hibák és a fáradtság megszűntek, nagy pontosságot elérve és gyorsan elvégezve.

A súlyos elemek kézi emelése és mozgatása sok logisztikai műveletirányító számára jelenthet komoly veszélyt. E kockázat csökkentése- és a hatékonyság növelése érdekében a vállalatok elkezdtek befektetni a lifting félautomatizált folyamataiba, amelyek lehetővé teszik a kezelők számára, hogy különböző méretű és súlyú tárgyakat precízen és gyorsan mozgassanak, miközben csökkentik a sérülések kockázatát. Ez a technológia valós idejű láthatóságot és nyomon követést biztosít, javítja a munkakörülményeket, növeli a munkahelyi biztonságot és hozzájárul a költségek csökkentéséhez. 

Zöld logisztika az üzleti stratégia részeként

A zöld logisztika olyan üzleti megoldás, amely arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy minimalizálják a környezetszennyezést és ezzel egyidejűleg javítsák működési hatékonyságukat. A zöld logisztika célkitűzései a gázkibocsátás csökkentése, az erőforrások megőrzése és a hulladékgazdálkodási politikák végrehajtása a környezet megóvása érdekében, miközben az ügyfelek elégedettségét is biztosítja. A logisztika legújabb trendjeivel való lépéstartás érdekében a vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk a zöld logisztikát, hogy csökkentsék környezeti lábnyomukat.

A zöld logisztika célja az energiafelhasználás, a hulladéktermelés és a veszélyes anyagok használatának csökkentése a környezeti hatások csökkentése érdekében. A szállítási útvonal optimalizálása a zöld logisztika egyik alapvető eleme. A leghatékonyabb útvonalak megtalálásához olyan magasan fejlett szállításirányítási rendszerek használatára van szükség, amelyek elemzik a forgalmi mintákat, az időjárási viszonyokat, valamint az áruk súlyát és mennyiségét. A szállítás szén-dioxid-kibocsátása és az üzemanyag-felhasználás csökkenthető az áruk által megteendő távolság lerövidítésével.

A zöld logisztika egy másik jelentős módja a környezet megóvásának az elektromos és alternatív üzemanyaggal működő járművek használata. A fosszilis tüzelőanyagok jelentősen hozzájárulnak a levegő- és vízszennyezéshez, a szállítási ágazat pedig jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A szállítás környezeti hatása jelentősen csökkenthető az alternatív üzemanyagokra, például biodízelre, elektromos és hidrogénüzemű járművekre való átállással. A tárolási és kezelési műveletek környezeti hatása minimalizálható energiahatékony létesítmények, újrahasznosítás, szemétcsökkentési kezdeményezések és fenntartható csomagolási technikák alkalmazásával.

Végül a zöld logisztika magában foglalja az összes érdekelt fél oktatását és bevonását, a részvényesektől a beszállítókon, ügyfeleken és alkalmazottakon át. Ez biztosítja, hogy a vállalatok megértsék és magukévá tegyék a zöld logisztikát és a fenntarthatóságot a vállalati kultúra alapvető részévé tegyék azáltal, hogy az alkalmazottakat a környezetvédelem fontosságára oktatják.

Az ellátási lánc átláthatósága a versenyelőny forrása a modern logisztikában

Az ellátási lánc átláthatósága a vállalkozások azon képessége, hogy az áruk mozgását a beszállítóktól a vásárlókig a kezdetektől a végéig nyomon tudják követni. Ez elengedhetetlen a vállalatok számára, hogy nyomon követhessék beszállítóik teljesítményét, garantálhassák áruik minőségét, és racionalizálhassák a műveleteket. A vállalatok az ellátási lánc láthatóságának köszönhetően teljes mértékben megérthetik termékeik és anyagaik hollétét, ami egyben lehetővé teszi számukra, hogy eldöntsék, hogyan optimalizálják az ellátási lánc eljárásait. Az ellátási lánc átláthatósága számos előnnyel jár, többek között kisebb az esélye a termékvisszahívásoknak, alacsonyabbak a gyártási költségek és nagyobb az ügyfelek elégedettsége. A vállalkozások például megtalálhatják azokat a területeket, ahol a tételek mozgásának nyomon követésével racionalizálhatják a műveleteket, csökkenthetik a kiadásokat és növelhetik az eredményüket. Ez úgy valósul meg, hogy azonosítják az ellátási láncban lévő szivárgásokat, dolgoznak rajtuk a pazarlás és a hatékonysági hiányosságok csökkentése érdekében, valamint optimalizálják a termékek és anyagok áramlását.

A valós idejű ellátási lánc láthatósága azt is lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a leghatékonyabb útvonalak jobb azonosítása és kihasználása révén csökkentsék költségeiket. Ezen túlmenően a vállalkozások képesek lesznek arra is felhasználni ezeket az információkat, hogy jobban kezeljék készleteiket és biztosítsák, hogy készleteik a megfelelő szinten és a megfelelő időben legyenek. Azáltal, hogy a vállalkozások pontos és naprakész képet kapnak az ellátási láncról, megalapozott döntéseket hozhatnak, és jobban előre láthatják a vásárlói igényeket.

Az elkövetkező években az ellátási lánc láthatósága a logisztika alapvető részévé válik. Azok a vállalkozások, amelyek képesek kihasználni ezeket az adatokat a működésük javítására és a vevői igények jobb kielégítésére, jó helyzetben lesznek ahhoz, hogy sikeresek legyenek az egyre inkább versenyző piacon.

A munkaerőhiány kihívása a logisztikai ágazatban

A logisztikai ágazat folyamatos növekedésével a munkaerőhiány egyre nagyobb kihívást jelent. A kézbesítési és szállítási szolgáltatások iránti növekvő kereslet miatt a munkaerő iránti igény egyre inkább tarthatatlanná válik. A világon egyre nagyobb hiány mutatkozik az olyan alapvető erőforrásokból, mint a szakképzett munkaerő, a berendezések és a technológia, ami megnehezíti a logisztikai vállalatok számára, hogy lépést tartsanak a kereslettel. Ez a hiány jelentősen befolyásolja az ellátási láncot, késéseket, megnövekedett költségeket és alacsony hatékonyságot okozva. A logisztikai ágazat fő kihívása ma a szakképzett munkaerő hiánya. Az e-kereskedelem révén megnőtt a logisztikai ágazatok száma, ami nagymértékben megnövelte a logisztikai dolgozók iránti keresletet. Ennek ellenére a szakképzett munkaerő kínálata többnyire változatlan maradt. A logisztikai dolgozók munkaerőpiaca a megnövekedett hiány miatt nagyon versenyképessé vált, ami magasabb fizetéseket és juttatási csomagokat eredményez. Ennek eredményeképpen sok szervezetnek kihívást jelent a szakképzett munkaerő megtalálása és megtartása, mivel a munkavállalók megtartása magas költségekkel jár.

Ennek a logisztikai trendnek és kihívásnak a kezelése érdekében a logisztikai szervezetek egyre inkább a fejlett technológiákat és megoldásokat, például a vákuumos emelőmegoldásokat használják. A vákuumos emelőmegoldások költséghatékony módot biztosítanak a nagy és nehéz tárgyak mozgatására, kiküszöbölve a kézi munka vagy több ember szükségességét a tárgyak emeléséhez és mozgatásához. Ez nem csak a hatékonyságot növeli azáltal, hogy csökkenti a kétszemélyes emelések szükségességét, hanem segít a vállalatoknak a folyamat sebességének növelésében, valamint időt és pénzt takarítanak meg, miközben fenntartják termelékenységi céljaikat.

 

A logisztikai trendek 2023-ban várhatóan még inkább fejlődni fognak, hogy megbirkózzanak a globális gazdasági és technológiai fejlődéssel. A logisztikai iparágak nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az automatizálásra, a munkaerőhiányra és a valós idejű nyomon követésre a hatékony ellátási lánc menedzsment érdekében. a szervezeteknek a fenntarthatóságra és a környezetvédelmi kezdeményezésekre kell majd összpontosítaniuk, hogy biztosítsák az iparág hosszú távú egészségét és a természet megőrzése iránti elkötelezettségét. A logisztikai iparág gyorsan fog fejlődni, és az ezeket a trendeket követő vállalatok valószínűleg optimális termelékenységgel fognak rendelkezni.

 

Forrás: tawi.com

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.