PoUs rendszer bevezetése 2024. március 1-től

2024/05/03

2024. március 1-jén bevezetésre kerül a „PoUS (Proof of Union Status) rendszer az áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) elektronikus ügyintézésére. 

A vonatkozó jogszabályi környezet nem változott, az erre létrehozott új rendszer az eddigi „papíralapú” ügyintézést váltja ki. Az áruk uniós státuszának igazolására szolgáló a T2L és T2L/F igazolásokat 2024. március 1-jétől kizárólag az Európai Bizottság központi PoUS rendszerben adhat ki a vámhatóság. 

Amennyiben az Európai Unió egyik tagállamából a másikba szállított áruk ideiglenesen elhagyják az Unió vámterületét, akkor azok megtartják uniós státuszukat, ha az igazolt. A PoUS segítségével megvalósul a T2L illetve a T2L/F adatok teljeskörű elektronikus kezelése, lehetőség nyílik az indítási kérelem és az érkezéskori bejelentés rögzítésére egyaránt. Az új funkció a CDMS Trader Portálon keresztül, Ügyfélkapus azonosítással érhető el.
A felület magyar nyelvű, átlátható, könnyen kezelhető, és csatolmányokat is tud kezelni. A státuszok végig követik a folyamatot, mind hivatali, mind ügyfél oldalról. A rendszer a beállított e-mailcímekre értesítéseket küld, ezzel is könnyítve a folyamat nyomon követhetőségét.

A fentiekkel összhangban 2024. március 1-jén módosul az UJEGYKE-nyomtatvány is, ettől az időponttól már külön is bejelenthető állandó meghatalmazás az áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) kiadásával kapcsolatos ügyek intézésére. A külön erre szóló meghatalmazást a nyomtatvány UJEGYKE-3 lapján, a G/7. „Áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) kiadása” új rovat jelölésével lehet bejelenteni.

PoUS-rendszer bevezetése kapcsán felmerült kérdésekre adott válaszokat a NAV álal kiadott hivatalos dokumentumban  

Forrás: nav.gov.hu

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.