Okos raktár – Megmutatjuk, milyen lehet egy intelligens raktár

2021/ 03/09

Az intelligens raktárak olyan új technológiák, amelyek okos szemüvegek, robotok és drónok, MI segítségével működnek és biztosítják, hogy a teljes raktározási, és az ezekhez kapcsolódó folyamatok – a tárolástól a szállításig – a lehető leghatékonyabban, leggyorsabban működjenek.


És ez már nem is a távoli jövő!

Bár a világban sok technológiával kísérleteznek még, hogy megfeleljenek a vevőik gyorsabb és jobb szállításra való igényének, sokaknak az okos raktár már a mindennapok valósága. Ezek a technológiák jól integrálhatóak a jelenlegi raktározási rendszerekkel, megoldásokkal, így optimalizálható a termelékenység hatékonysága, csökkenthető a felmerülő költség.


Bevezetésük óta a hangvezérelt raktári technológia alkalmazása 10-30% közötti termelékenység növekedéshez és legalább 20-50% közötti pontosságjavuláshoz vezetett. A hangalapú raktár nemcsak a pénzügyi mutatókat javította, hanem jelentős, számokban nem mérhető előnyöket is mutatott, mint a pontos, folyamatos leltári adatok, rugalmas munkaszervezés, jobb munkahelyi légkör, nagyobb munkabiztonság, stb. De talán a sor kiegészíthető azzal, hogy az a cég, aki használ vagy használni fog a jövőbe, intelligens raktárt versenyelőnyre tehet szert, hisz növeli a hatékonyságot és a sebességet a teljes ellátási láncban. 

 


Bemutatjuk röviden, mi történik egy áruval, ha beérkezik egy okosraktárba!


Az áru beérkezte után egy hangvezérelt raktárban a bevételezést egyszerűbben végezhetjük, kiválthatjuk ebben a folyamatban az emberi munkaerőt, nem kell bizonylatokkal és az adminisztrációval időt töltenie, így ő célirányosabban végezheti majd a további feladatait. 
A szükséges adminisztráció után az áru, raktáron belüli bevételezéskor, rögtön a megfelelő helyre kerül, gyorsabban, az esetleges hibalehetőségek kikerülésével.   Hangvezérléssel, és a tárolási hely valós idejű ellenőrzésével a raktári bevételezés pontossága maximálisan biztosítható.
A következő lépés a feltöltés és a készletre vétel folyamata. A hangvezérlési technológiával a folyamatok könnyebben összekapcsolhatók és a feltöltés még a szedés előtti időben elvégezhető, hangvezérléssel nagyobb biztonsággal és jobb hatékonysággal kivitelezhető.
Az árukiszedésnél általában sok a hibalehetőség és sok a felesleges elpazarolt idő, a hangvezérlés bevezetésével a pontosság jelentős javulása érhető el. Pontos helyre történik az irányítás, sőt, a raktárirányítási és hangvezérléses rendszer segítségével több szedés egyidejű összefésülése válik lehetővé.
Minden raktárnál a szükséges és legfőbb feladatok egyike a rendszeres leltározás. A hangvezérelt folyamatokba beiktatott ciklus számolási feladattal a raktári munkatárs egyszerűen, az eredeti pl. szedési folyamat elvégzése közben, tud számolni és visszaigazolni mennyiségeket, és így menet közben készlet ellenőrzési feladatot végrehajtani. Hasonlóan a szedési folyamathoz, a leltárazó munkatárs visszaigazolja a szedési helyet azáltal, hogy visszaolvassa az ellenőrző kódot, valamint elkezdi a mennyiségeket diktálni. Ilyenkor a rendszer számol, a pontosság és sebesség pedig nő.


Van még tovább fejlődni?


Fejlődni mindig lehet és mindig kell. A raktározás területe is rejt még lehetőségeket, gondoljunk csak a VR szemüvegek által adott világra, a repülő drónokra, a robottechnikára, a MI által adott adatokra vagy a beszédfelismerő szoftverekre.  Csak figyeljünk!


Lehetőséget kínál a Régens is arra, hogy felgyorsítsd vállalatod digitális fejlődését az Alrite beszédfelismerő segítségével!
Az alkalmazás kimagasló pontossággal képes leiratozni a magyar, angol, német és spanyol nyelvű beszédet - legyen szó hang- vagy videóanyagokról. Modern, felhasználóbarát felületével és széleskörű funkcionalitásával nagy mértékben könnyíti meg az üzleti élet mindennapi tevékenységeit