EKÁER változások március 1-jétől

2020/20/02

A 2019. évi LXXII. törvény 65. § szerinti módosításnak megfelelően 2020. január elsejétől lehetőség nyílik az EKÁER bejelentések egyes adatainak módosítására a lezárást követően is. Ez azt jelenti, hogy a rendszám, bruttó súly és érték adatok korrekciójára a lezárást követő 3 napon belül van lehetőség. A módosítás pótlék köteles, az egyes adatok módosításáért 5000 Ft-ot köteles fizetni a gazdálkodó.

A módosításra 2020. március 1-jétől nem csak a NAV EKAER felületén lesz lehetőség, hanem elektronikus adatkapcsolattal rendelkező gazdálkodók üzenetben is kezdeményezhetik a módosítást. Ezen módosítással egy időben több más változás is életbe lép az új verzióval (2.0 xsd), melyeket az alábbiakban foglalunk össze:

  • Adatkapcsolaton keresztül is bevezetésre kerül az utólagos korrekció lehetősége (fentiek szerint). 
  • Fel- és lerakodás dátumának pontosságát a gazdálkodó választhatja meg, míg korábban a dátum mellett időpont megadása is kötelező volt, a továbbiakban elegendő lesz a dátum megadása.
  • Véglegesítésnél nem lesz szükség - a korábbi rutin szerint egy módosítás üzenettel - beállítani a lerakodás időpontját, ezt az adatot a véglegesítés üzenetben lehet majd megadni, ezzel egyszerűsítve a folyamatot.
  • A külföldi (EU-s) adószámok ellenőrzése kerül beépítésre, kizárólag érvényes formátumú adószámok rögzíthetők.
  • A magyar települések ellenőrzése is beépítésre kerül, az irányítószám és a város alapján ellenőrzi a rögzített cím adatokat a rendszer.
  • Új ellenőrzés a fuvarozás okára: belföldi szállítás esetén kizárólag „Termék értékesítés/beszerzés” lesz elfogadott.
  • Új figyelmeztetések kerülnek bevezetésre, melyek a bejelentés sikerességét nem befolyásolják, csupán az ellenőrzések során talált vélhető eltérésekre hívja fel a figyelmet. Ilyen figyelmeztetés érkezhet, ha túl magas, vagy túl alacsony áruérték vagy súly kerül megadásra, vagy helytelen irányítószám, tarifaszám kerül megadásra a bejelentésben. Amennyiben figyelmeztetés érkezik, érdemes átnézni az üzenetet és szükség esetén elvégezni a javítást.

A NAV EKÁER rendszer webes felületéhez kapcsolódó felhasználói kézikönyv aktuális változata ezen a linken érhető el.

EKAER Comm alkalmazásunkban a fenti változásoknak megfelelő fejlesztések már tesztelési szakaszba értek, így Ügyfeleink március 1-jén felkészülten kezdhetik meg az új lehetőségek éles üzemben való kipróbálását, alkalmazását.

Tudjon meg többet az EKAER Comm-ról!

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.