Az Országgyűlés megszavazta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot

2019/09/12

A módosító csomag egyik legfontosabb eleme az online számlázás kiterjesztése. Ez amellett, hogy évente akár több tízmilliárd forintot is hozhat a költségvetésnek, könnyít a vállalkozások adminisztrációs terhein is.

Az online számlázás eredményességét az Európai Bizottság is elismerte az idén szeptemberben publikált úgynevezett adórés tanulmányában, mely szerint adóelkerülésben a legnagyobb csökkenést 2017-ről 2018-ra sikerült elérni, amikor az adóelkerülés mértéke a 13,9 százalékról a bizottság szakértőinek előzetes becslése alapján megközelíthette a 9 százalékot. A tíz százalék alatti adóelkerülési ráta nemcsak azért példaértékű, mert az jócskán az uniós átlag alatti érték, hanem azért is, mert nagyon rövid idő alatt sikerült ekkora tisztulást elérni a piaci szereplők körében – magyarázta az államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy immár három éve mentesíti az adóhivatal a magánszemélyeket az szja-bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. A most elfogadott törvényjavaslattal ez a fajta adóhivatali szolgáltatás több százezer vállalkozás számára is elérhetővé válhat. Az online számlarendszer kiterjesztése révén ugyanis lehetővé válik, hogy a hatóság akár már 2021 tavaszától áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak.

Jelenleg a vállalkozások azon számlák adatait küldik el elektronikus úton az adóhivatalhoz, amelyeket belföldi áfaalanyok részére állítanak ki, és amelyek áfatartalma eléri a százezer forintot. Jövő év július elsejétől a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított minden számláról információt kap majd az adóhatóság, 2021. január elsejétől pedig a magánszemélyeknek kiállított számlák adatait is be kell küldeni a hivatalhoz – ecsetelte az államtitkár.

Hozzátette: a változtatás óriási jelentőségű, az adóelkerülés lehetősége ezzel már minden gazdasági szereplőnél minimálisra csökkenhet, amelyből komoly bevételre is szert tehet a költségvetés. Piaci szereplők becslése szerint az online számlázás egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott. Az államkasszának tízmilliárdokat hozhat az új rendszer, de nem elhanyagolható a vállalkozói szféra tisztességes szereplőinek közvetlen nyeresége sem, hiszen a kiterjesztett online számlázás jelentősen visszaszorítja a csalárd adózók ténykedését is.

Izer Norbert emlékeztetett, hogy az adócsökkentések folytatódnak jövőre is. A négygyermekes anyák élethosszig mentesülnek az szja-fizetési kötelezettség alól. A kkv-k sem maradnak ki a sorból jövőre, hiszen a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik, emellett a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe 9 százalékponttal kevesebb lesz.

A 2020 adótörvény-módosító csomag részleteiről cikkünkben olvashat.

Forrás: Adózóna

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.