A július 1-re tervezett BIREG rendszer bővítését elhalasztják

2021/30/06

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium („ITM”) 2021. június 28-án a BIREG rendszer teljeskörű használatára vonatkozó kötelezettség elhalasztásáról adott ki tájékoztatást.

Az ITM közleménye értelmében a BIREG rendszer funkcióinak bővítése az alábbi időpontokban várható:

  • 2021. július 5.: Megnyílik a cégregisztráció lehetősége a felrakóhelyek és lerakóhelyek részére. 
  • 2021. július 26.: Kötelezővé válik a felrakóhelyek és lerakóhelyek részére a BIREG rendszerben történő engedélykezelés. 
  • 2021. augusztus 15.: Megnyílik a lehetőség a felrakóhely, illetve lerakóhely előzetes, fuvarozó általi megadására (járathoz rendelés).
  • 2021. szeptember: Megnyílik a lehetőség a szabálytalanságok bejelentésére a BIREG rendszeren keresztül.

Mindezek alapján várhatóan 2021. július 5-én megnyitják a BIREG rendszert a felrakóhelyek és lerakóhelyek cégregisztrációjára, azonban az engedélykezelés BIREG rendszerben történő végrehajtására előre láthatóan 2021. július 26-tól lesz lehetőség.

Fontos kiemelni, hogy a felrakóhelyeknek, illetve lerakóhelyeknek az engedélykezelést – jelen információk fényében – 2021. július 26-ig az eddigieknek megfelelően, papír alapon el kell végezniük. Az engedélyre fel kell vezetni az engedélykezelés adatait, majd bélyegzést követően az engedélyt és a fuvarlevelet fénymásolni kell és egy évig megőrizni.

Forrás: PwC