2020 adótörvény-módosító csomag – Erre számíthatunk jövőre!

2019/14/11

Új adótörvény-módosítási csomagot nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek, amelynek célja a gazdaság további fehérítése. Az áfatörvény számos pontján számíthatunk szigorításra.

Jövő év július 1-jétől minden belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére, belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, nemcsak a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó számlákról, miután megszűnik az értékhatárra vonatkozó korlát. Vagyis ettől az időponttól lényegében minden vállalkozói számlát lát majd az Adóhatóság.

Ezzel összefügg, hogy 2020. július 1-jétől minden adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlán szerepeltetni kell a belföldön nyilvántartásba vett partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét.

2021. január 1-jétől már az összes termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott vagy kiállított számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról, tehát a magánszemélyek részére kiállítottakról is adatot kell majd szolgáltatni. Nem adóalany természetes személy részére kibocsátott számla, számlával egy tekintet alá eső okirat esetében az adatszolgáltatás nem terjed ki a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének nevére és címére.

A szigorítás a gazdaság fehérítésén túl biztosítja azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akár már 2021 tavaszától elkészítse a vállalkozások áfabevallási tervezetét – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Régens VATapp

2020. július 1-jétől számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az úgynevezett áfamentes ügyletek nagy részéről is, így például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is. Emellett 15 napról 8 napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő.

Az adótörvény-módosítási javaslatcsomagról bővebben a Parlament oldalán tájékozódhat.

Forrás: Adózóna

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.