Óriáslépés a digitalizációban

2021/ 09/04

Immár több mint egy éve lett a mindennapjaink része a pandémia, ami akaratlanul is jelentős változásokat hozott az életünk számos területén. A digitális világ szükségszerűen óriási ütemben terjedt és várhatóan ez a tendencia hosszútávon fenn is marad.

A nem tervezett vállalati digitalizáció eleinte kényszerhelyzetnek tűnt, hiszen meg kellett oldani a munkatársak távoli munkavégzését, az információ megosztást, az ügyfelekkel történő kapcsolattartást és még számtalan olyan feladatot, melyek az irodában kézenfekvőek voltak és különösebben nem okozott problémát, hogy nem volt informatikai háttér. A kezdeti tűzoltást követően azonban már igény mutatkozik a további fejlődésre, az informatikai eszközök - beleértve a szoftverek - minél magasabb szintű kihasználására, hiszen a digitalizáció számos előnyét tapasztalhatták, mely eredményesebb, pontosabb és átláthatóbb működést eredményez, ami ma talán még különösebb jelentőséggel bír.

A globális járványhelyzet tehát felgyorsította a digitalizációt, ami hosszútávon a vállalkozások előnyére vállhat. Persze itt is fontos, hogy ki mikor csatlakozik és kezdi meg a korszerű technológiák alkalmazását, a gyorsan reagálók jelentős előnyre tehetnek szert.

A Dell 2020. évi Digital Transformation Indexe igazolja, hogy a digitalizáció terén jelentős előrelépés történ a vállalatoknál és ebben szerepet játszik a koronavírus-járvány. Az elemzés szerint 5 évvel jár előrébb a világ annál, ahogyan azt korábban megjósolták, ennek oka a digitális kényszer miatti kockázatvállalási hajlandóság.

Más szempontból a vállalatok számára már nem csupán választhatók a digitális megoldások, hiszen a nemzeti digitalizációs törekvések és az kötelező online adatszolgáltatások, ügyintézési platformok is arra irányítanak, hogy a modern vállalkozások egyre inkább a mindennapi eszközként tekintsenek az informatikai lehetőségekre.

A fenti előnyök mellett azonban nem szabad megfelejtkezni a biztonsági kockázatokról sem, hiszen párhuzamostan a digitális fejlődéssel megsokszorozódott az adathalász kísérletek száma, illetve a támadások is kifinomultabban, fejlettebbek. Azaz a digitalizációval egy időben a kiberbiztonság is fontos szerepet kell, hogy kapjon.

Forrás: 

https://bitport.hu/egy-ev-alatt-ot-evet-nyert-a-digitalizacio

https://www.securinfo.hu/termekek/it-biztonsag/12056-novekvo-digitalizacio-2021-legfontosabb-biztonsagi-trendjei.html

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.