Brexit 2022. évi változások

2021/30/12

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Brexit, 2022. január 1-jétől minden szállítmányt regisztrálni kell, amely az Egysült Királyságba tart. A változásról, a várható eljárási rendről összefoglaló érhető el a NAV weboldalán, itt a lényegesebb pontokat foglaljuk össze.

A GVMS (Goods Vehicle Movement System) 2022. január 1-jétől használható lesz az előzetesen benyújtott
• szabad forgalomba bocsátásra irányuló vám-árunyilatkozatok, valamint a
• belépési gyűjtő árunyilatkozatok
regisztrálására is.

A GVMS-be minden átkelő járművet és szállítmányt regisztrálni kell behajtás előtt a Csatorna-alagútba (csalagút), ráhajtás előtt az Egyesült Királyságba tartó kompra. A GVMS használata elsősorban a fuvarozók kötelessége, amihez rendelkezniük kell angol ügyfél-regisztrációval (GB EORI-azonosítóval). 

A GVMS-ben a határátlépésre használt szállítóeszközönként áruszállítási bejegyzést – GMR-t (Goods Movement Record) – kell rögzíteni.
A GMR-t akár 28 nappal az átkelés előtt is lehet rögzíteni, és az ellenőrzés előtti utolsó pillanatig bármikor módosítható. A rögzítéskor meg kell adni a szállított árukhoz tartozó árunyilatkozatok azonosítóit is.

A határátlépéshez szükséges információkat tartalmazó GMR-azonosítót a fuvarozó köteles
• a kiszállítást végző komp üzemeltetőjének – a kompra hajtás előtt, vagy
• a csalagút üzemeltetőjének – a csalagútba behajtás előtt – bemutatni.

Az átkelés alatt az angol vámhatóság elvégzi a kockázatelemzést. Ezután a GVMS-applikáción, vagy a kompok kijelzőjén jelzik, hogy melyik szállítójárműnek kell a belépés után vámellenőrzésre készülnie, és melyik hajthat tovább a rendeltetési hely szerinti vámhivatalhoz. 

A 2022 első napjától az ellenőrzésre Sevingtonban kerül sor, 2022 júliusa után pedig Doverhez közel is megnyitnak több új ellenőrzőhelyet.

2022. január 1-jétől előre bejelentést kell tenni valamennyi állati eredetű termékről, nem állati eredetű magas kockázatú élelmiszerről és takarmányról, valamint egyes állati melléktermékekről. Kötelező lesz a belépési gyűjtő árunyilatkozat benyújtása. Az adatok benyújtására kötelezett személy a szállítóeszköz üzemeltetője, azaz a fuvarozó.
Az adatokat nem lehet az import vám-árunyilatkozaton beadni, külön belépési gyűjtő árunyilatkozatot (ENS – Entry Summary Declaration) kell majd alkalmazni. Az ENS benyújtásának kötelezettségét a fuvarozó továbbháríthatja majd harmadik személyre. Az ENS beadására elkülönített informatikai rendszer szolgál.

2022. július 1-jétől kötelező lesz továbbá
• valamennyi állati eredetű termék és egyes állati melléktermékek kapcsán export-egészségügyi bizonyítványt beszerezni,
• a szabályozott növényekre és növényi termékekre vonatkozó növény-egészségügyi bizonyítványt beszerezni.
Az egészségügyi és növény-egészségügyi termékeket csak a meghatározott határátkelőhelyeken lehet majd beszállítani az okmány-, azonosság- és fizikai ellenőrzések elvégzése miatt.
Az élő állatok, valamint a kiemelt fontosságú növények és növényi termékek fizikai ellenőrzése továbbra is a rendeltetési helyen történik.

A változásokról az angol vámhatóság szemináriumokat tartott, ezek visszanézhetők az alábbi linken:
https://www.youtube.com/c/CabinetOfficeUKGov/videos

Forrás és további információ: https://nav.gov.hu/data/cms587495/Valtozasok_az_Egyesult_Kiralysagba_indulo_fuvaroknal_2022_ben.pdf