Tartalom lista

 • Nemzeti import rendszer korszerűsítése (NIK) – Az Ön rendszere már készen áll a változásokra?

  Az Európai Bizottság régi célkitűzése, hogy vámterületen a közös adatszolgáltatási követelményeket harmonizálja annak biztosítására, hogy a különböző típusú árunyilatkozatokhoz, értesítésekhez és az áruk uniós vámjogi státuszának igazolásához használt elektronikus vámrendszerek interoperábilisak legyenek.

  Tovább  
   
 • Brexit 2022. évi változások

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Brexit, 2022. január 1-jétől minden szállítmányt regisztrálni kell, amely az Egyesült Királyságba tart. A változásról, a várható eljárási rendről összefoglaló érhető el a NAV weboldalán, itt a lényegesebb pontokat foglaljuk össze.

  Tovább  
   
 • BREXIT tapasztalatok

  Egy hónap telt el mióta a BREXIT közel egy éves átmeneti időszak után életbe lépett, ezzel teljesen megváltoztatva az Európai Unió brit szigettel folytatott kereskedelmét. Az utolsó pillanatban az Egyesült Királyság és az Európai Unió megegyezett, így mind a két fél számára elfogadható megállapodás jött létre, azonban a megállapodás ellenére jelentős nehézségeket okozott a 2021. január 1-gyel életbe lépett helyzet.

  Tovább  
   
 • Brexit: utolsó utáni pillanatok

  Korábbi szakértői vélemények szerint a sikeres megállapodás feltétele, hogy azt október 31-ig tető alá hozzák a felek, hogy elegendő idő maradjon a megállapodás ratifikálására is. Az előrevetített határidőn túl továbbra is a megállapodásra várunk és bízunk abban, hogy a következő évet rendezett feltételekkel, felkészülten várhatjuk.

  Tovább  
   
 • Brexit: újabb sikertelen tárgyalási kör

  Alig két hónap van a Brexitet követő átmeneti időszak végéig, de a megállapodáshoz még komoly ellentét van a két fél között. A két és fél hetes tárgyalási kör nem hozott eredményt, továbbra is a halászat, a cégek elbírálása a partnerpiacán, illetve a vitás ügyek rendezésének fóruma a vitatott témakörök.

  Tovább  
   
 • Brexit: Elfogadott zárónyilatkozat az EU csúcstalálkozón

  Sok munka van még hátra az Európai Unió és az unióból kilépett Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatairól szóló megállapodás eléréséig, ugyanis ahhoz mindkét félnek kompromisszumokat kell kötnie érdekeik feladása nélkül - jelentette ki a német kancellár Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcsértekezletének első munkanapja után, péntekre virradó éjszaka. 

  Tovább  
   
 • Brexit - Felkészülés az átmeneti időszak végére

  2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság kilépése jelentős változásokat hoz majd a hatóságok, a vállalkozások és a polgárok életébe. Ezek a változások elkerülhetetlenek, és az érintettek részéről előzetes felkészülést igényelnek, még abban az esetben is, ha 2020 végéig az Európai Unió és az Egyesült Királyság a politikai nyilatkozatban elfogadott valamennyi területen rendkívül szoros és széles körű partnerséget alakít ki.

  Tovább  
   
 • BREXIT – Hogyan készüljünk fel az új vámkezelési feladatokra?

  A BREXIT tárgyalások újabb köre zárult eredménytelenül, így egyre kevesebb ideje marad a gazdálkodóknak a felkészülésre, hogy miként is fog eljönni a 2021. január 1-je, milyen feltételek mellett történik majd a kereskedelem az Egyesült Királyság és az Unió között. Ami már bizonyos, hogy mindenképpen jelentős többletmunkával fog járni az Egyesül Királyságból érkező és oda exportált árucikkek adminisztrációja. A gazdálkodóknak pedig mihamarabb fel kell készülniük az új adminisztratív feladatok megoldására is, hiszen jövő év elejétől ezen árumozgások esetén is vámkezelési feladatok merülnek fel. Habár csak becsülni tudják az adminisztrációs terhek növekedésének volumenét, van megoldás, hogy rugalmasan és gyorsan tudjanak igazodni a megváltozott körülményekhez.

  Tovább  
   
 • Brexit: több adminisztráció, de mégis hogyan?

  Az elemzések és a várakozások szerint a Brexit jelentős hatást gyakorol majd a logisztika és a szállítmányozás területére egész Európában, melynek következménye a hosszabb várakozási idők és a több papírmunka. Mivel az Egyesült Királyságra január 1-jétől már 3. országos félként tekintünk, az import és export tevékenység vámkezelési feladatot von majd maga után még akkor is, ha sikerül kedvező megállapodásra jutni. Mindez továbbá azt is eredményezheti, hogy nem csupán az EU-UK viszonylatban jelentkezik majd a hatás, hanem globálisan számítani lehet fennakadásokra.  

  Tovább  
   
 • Brexit: mire számíthatunk?

  Az Egyesült Királyság formálisan már január 31-én nem része az Európai Uniónak, viszont a kilépési folyamat még javában zajlik, hiszen az év végéig tartó átmeneti időszak alatt kell rendezni a vitás kérdéseket, mely alapján megszülethet a megállapodás. Az átmeneti időszak 2020. december 31-én mindenképp lezárul, mivel június végéig a britek nem kérték meghosszabítást.Az Egyesült Királyság formálisan már január 31-én nem része az Európai Uniónak, viszont a kilépési folyamat még javában zajlik, hiszen az év végéig tartó átmeneti időszak alatt kell rendezni a vitás kérdéseket, mely alapján megszülethet a megállapodás. Az átmeneti időszak 2020. december 31-én mindenképp lezárul, mivel június végéig a britek nem kérték meghosszabítást.

  Tovább  
   
 • Brexit: további halasztást kér a britektől az IMF

  2020. december 31-én lejár az átmeneti időszak, azaz ha a brit fél nem kezdeményezi júniusig az 1 vagy 2 éves további halasztást, nem csak jogilag, hanem gyakorlatilag is lezárul Nagy-Britannia EU-tagsága és megszűnik az ország vámuniós és egységes piaci tagsága. Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója kéri a briteket, hogy kezdeményezzék a Brexit elhalasztását egy későbbi időpontra, amit egyszerűen azzal indokol, hogy: "Már így is rossz, ne rontsuk tovább a helyzetet".

  Tovább  
   
 • Brexit: Tíz tárgyalócsoportot hoz létre az EU

  Miután elfogadták az EU-s tagállamok a Brexit-ügyi főtárgyaló tárgyalási mandátumát, elárulta a tárgyalási stratégiája főbb pontjait ma délután Michel Barnier. Jelzése szerint tíz tárgyalócsoportot hoz létre és jövő hétfőn indulnak a tárgyalások, amelyen keményen védeni akarják majd az EU érdekeit a vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodás elérése érdekében. Barnier már most figyelmeztett, hogy az év végéig rendelkezésre álló idő túl szűk ahhoz, hogy minden kérdésről meg tudjanak egyezni a britekkel.

  Tovább  
   
 • Kiderült, mit ajánl az EU a briteknek a BREXIT után

  Az Európai Unió kész Londonnak egy ambiciózus, vámok és kvóták nélküli kereskedelmet biztosító megállapodást ajánlani, amely az unió és a szigetország partnerségének központi pillérét képezheti.

  Tovább  
   
 • Az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból

  2020. január 31-jén az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A kilépést várhatóan 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak fogja követni, ami a gazdálkodók szempontjából nem jár majd jelentős változással, hiszen az Egyesült Királysággal szemben továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, valamint a jövedéki termékekre vonatkozó szabályok is érvényben maradnak.

  Tovább  
   
 • BREXIT: megtörtént az utolsó két lépés a pénteki kilépéshez

  Az Európai Parlament képviselői szerdán, a brüsszeli kétnapos plenáris ülésükön tartott szavazáson hagyták jóvá a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást.

  Tovább  
   
 • Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilép az Európai Unióból

  Törvényerőre emelkedett január 23-án a brit EU-tagság megszűnésének (BREXIT) feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által jóváhagyott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

  Tovább  
   
 • Nagy-Britannia bevezette az elektronikus fuvarlevelet

  Tavaly év végén Nagy-Britannia ratifikálta az e-CMR jegyzőkönyvet. Az elektronikus fuvardokumentumok enyhíthetik a Brexit negatív hatását a közúti szállítmányozásra.

  Tovább  
   
 • A londoni alsóház jóváhagyta a Brexit-megállapodást

  A várakozásoknak megfelelően kényelmes többséggel jóváhagyta csütörtök este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (BREXIT) feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

  Tovább  
   
 • Harmadszorra is elhalasztják a Brexitet

  Egyhangúan támogatja mind a 27 bent maradó tagállam az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének január 31-ig történő elhalasztását - jelentette be a mai brüsszeli tanácskozást követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

  Tovább