Az informatika is lehet zöldebb

2022. júl. 25.

Az IT nem tartozik a környezetkímélő iparágak közé, de az informatikai tudatosság segít a költségek csökkentésében és a cégek zöldítésében. Ezzel kapcsolatban három témát emelünk ki: felhő alapú tárhelyek, IT üzemeltetés és eszközök.

Miért is környezetkímélő felhőben dolgozni?

Egészen elképesztő, hogy amikor a vállalatok áttérnek felhőbe a helyi infrastruktúráról, általában 88%-kal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást. A szervezetek általában 84%-kal kevesebb energiát használnak és a saját adatközpontjaikhoz képest 28%-kal több megújuló energiaforrásból származó áramot használnak*. A felhő alapú tárhelyek legnagyobb ereje, hogy bármikor bárhonnan elérhetők és kiváló platformot biztosítanak komplett vállalati rendszerek elérhetőségére és biztonsági mentésére. A felhő alapú tárhelyek használatával megszűnik az igény az újabb és újabb fizikai hardverek vásárlására és folyamatos karbantartására, ilyen módon spórolhat a vállalat az újabb eszközbeszerzés költségén.


Miért előnyös az IT üzemeltetés kiszervezése?

Helyi környezet üzemeltetésekor kiugróan magas költségek merülhetnek fel, amely egy kisebb cég számára kritikus pont lehet. Ezek a költségek elkerülhetőek fix díjas IT szolgáltatással, amely tartalmaz:

  • rendszeres karbantartási feladatokat, 
  • a hibák gyors és megfelelő minőségű megoldását, 
  • üzemeltetést biztosít vagy rendelkezésre állást fizikailag és online, akár 7/24-ben. 

Központi felügyelet alatt lévő szerverek sokkal átláthatóbbak, naprakészek és könnyebben kezelhetőek, mind üzemeltetés, mind felhasználó menedzsment szempontjából. Helyi környezet üzemeltetésekor a rendszer elérés körülményessé válhat amennyiben a vállalati házirend túl szigorú, valamint leállás esetén szervereik elérhetetlenné válhatnak.


Milyen szempontokra érdemes odafigyelni új eszköz beszerzésekor?

Az egyre gyorsabb technikai fejlődés miatt napról napra költségesebb lépést tartani a korral, és folyamatosan biztosítani a cégek működéséhez ideális, modern hardveres és szoftveres hátteret. Fontos azonban, hogy amennyire csak lehetőségeik engedik, felzárkózzanak a cégek a versenyben. Az elavult eszközök hosszútávon hatással vannak a termelékenységre és az adatbiztonság szempontjából is veszélyt jelentenek. Ha eszközeink már nem képesek hatékony és gyors munkavégzésre, és nem rotálhatók a vállalaton belül, illetve a leselejtezés sem opció, ekkor érdemes megvizsgálni az újrahasznosítási lehetőségeket. Ezen eszközök a cég feladatainkhoz már gyengék, de akár tanulási célokra még tökéletesek lehetnek. A régóta fiókban lapuló mobiltelefon leadásával, az elemek, akkumulátorok, merevlemezek és egyéb veszélyes hulladékok gyűjtőhelyre szállításával új életet kezdhetnek az újrahasznosítható alkatrészei.

Nem egyszerű feladat a fenti problémák megoldása, azonban a Régens szakértő csapata révén szakértő támogatást biztosítunk a bevezetéshez. Tegyünk együtt egy zöldebb és biztonságosabb jövőért!

*forrás: www.aws.amazon.com

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.