A nem uniós és uniós egyablakos rendszerre, valamint a platformokra vonatkozó áfaszabályok

2024. febr. 1.

2021. július 1-jén életbe léptek az elektronikus kereskedelemre vonatkozó új általános forgalmi
adó (hozzáadottérték-adó) szabályok. A következőkben a 2021. április 1-jétől, valamint a 2021.
július 1-jétől alkalmazandó legfontosabb szabályokat ismertetjük, melyek forrását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott dokumentumban találhatjuk.

A Régens rendszerén keresztül 2021.07.01. óta több millió árunyilatkozat került benyújtásra a kis értékű küldeményekhez kapcsolódóan. 

Az új rendelkezések az uniós közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelvbe, a végrehajtási intézkedéseket rögzítő 282/2011/EU tanácsi végrehajtási rendeletbe, valamint a hozzáadottérték-adó területén történő közigazgatási együttműködésről és csalás elleni küzdelemről szóló 904/2010/EU tanácsi rendeletbe épültek be. Ezek a rendelkezések az Áfa tv. és a Héavhr. által rögzítettek. A magyar jogrendszerbe való átültetést a 2020. évi CXVIII. törvény végezte, melyet tovább pontosított a 2021. évi LXIX. törvény.

Az új szabályozás célja:

Az e-kereskedelem áfacsomagja számos célt szolgál, beleértve az uniós és nem uniós vállalkozások közötti versenyfeltételek kiegyenlítését, a fogyasztás helye szerinti adóztatás elvét, az áfacsalás elleni küzdelmet és a határokon átnyúló kereskedelem egyszerűsítését. Az új szabályozás 2021. július 1-jétől több területen módosul, beleértve a közösségen belüli távértékesítés teljesítési helyét, az elektronikus felületek adófizetési kötelezettségét, az egyablakos rendszerek alkalmazhatóságának bővítését, valamint a kis értékű importküldemények áfamentességének eltörlését.

A teljes körű információkért és további részletekért kérjük, tekintse meg a dokumentumot, melyet itt tölthet le. Az importtal kapcsolatos változásokról szóló részletek a "Az import egyablakos rendszer, illetve az importáfa rendezése különös eljárásban" című, 97. számú információs füzetben találhatók.

Ezek az új szabályok nem csupán jelentős változást hoznak az üzletek számára, hanem egyben lehetőséget is kínálnak az átláthatóbb és igazságosabb elektronikus kereskedelemre az Európai Unió egész területén.

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.