A felhőköltségek láthatóságának problémaköre

2022. aug. 23.

Ahogy a vállalatok egyre inkább a felhőre térnek át, a felhasználás és a költségek világos megértése jelentős kihívásnak bizonyul.

A helyi infrastruktúrától eltérően a legtöbb felhőszolgáltató pay-as-you-go modellt használ, ami alacsony belépési korlátot és skálázhatóságot tesz lehetővé. Azonban ez a modell jelentős kihívásokhoz vezethet annak előrejelzésében, hogy a szolgáltatás végül mennyibe fog kerülni.

Az Anodot State of Cloud Cost Report szerint az IT-vezetők csaknem 50%-a szerint nehéznek bizonyul a felhőköltségek ellenőrzése, míg a válaszadók szerint az átláthatóság, a használat és a költségek megértése a legnagyobb kihívás. Hasonlóképpen, 88 százalékuk rendkívül- vagy nagyon fontosnak tartja az optimalizálást és a már meglévő felhőszolgáltatásokra fordított kiadások csökkentését. Érdekes módon ezen aggodalmak ellenére a megkérdezettek 60%-a azt tervezi, hogy a következő évben több folyamatot helyez át a felhőbe. Az Anadot kiemeli annak fontosságát, hogy a vállalatok gondosan nyomon kövessék felhőhasználatukat, hogy jobban megértsék igényeiket és kapcsolódó költségeiket.

Hacsak nem kezelik körültekintően a költségeket, könnyen nyomon veszíthetik, hogy mit használnak – különösen a nagy fejlesztőcsapatokkal rendelkező szervezetek esetében, amelyek hajlamosak új dolgokat kipróbálni. A hibás konfigurációk, a túlzott kiépítés és a kiépített, de kihasználatlan erőforrások a költségkezelés veszélyét jelentik a DevOps-csapatok számára. Sajnos sok szervezetnél a váratlan költségek csak a havi számla megérkezésekor jelennek meg.

A felhőalapú költségek láthatóságának megértése nem új kihívás. Az AWS például nemrégiben lépéseket tett az ügyfelek számláinak csökkentése érdekében, miután évekig tartó panaszok és a meglepetésszerű számlák, a mesterségesen magas díjak és a rejtett költségek hírében álltak.

Mivel a szervezetek 60%-a azt tervezi, hogy növeli a felhőben futó munkafolyamatait, a költségek átláthatósága olyan dolog, amellyel előbb, mint utóbb foglalkozni kell.
 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.