Zöld törekvések a logisztikában

2022/22/04

Április 22-e a Föld napja, és az első 1970-ben tartott hivatalos napon is a célja az volt, hogy a környezetvédelem időről-időre az érdeklődés középpontjába kerüljön. Ez nem változott a mai napig, minden iparágnak szem előtt kell tartania a Föld napjának egyik jelmondatát: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Összeszedtünk pár trendet, amelyek a logisztika jövőjét kedvező irányba alakíthatják.  

Önvezető kamionok
Még az utakon nem találkozhatunk vele nap, mint nap, de a legnagyobb kamiongyártók a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve folyamatosan jelentik be újabb és újabb kísérleteiket. San Franciscóban már megkezdték a teszteket valós forgalmi viszonyok között, ami komoly áttörés jelenthet az autonóm jármű-technológia terén.

Elektromos teherautók
Innovatív és környezettudatos autógyártók, már régóta a tehergépjárművek villamosításán dolgoznak. A jelentős üzemanyagköltség-csökkenés mellett a fenntartási költségek is csökkenhetnek, mivel az elektromos kamionoknak kisebb a meghibásodás esélye.


Robotika-MI 
A robotika fejlődésének a költségek- és az idő optimalizálása a fő mozgatórugói. Az online kereskedelem ugrásszerű fejlődésével muszáj lépést tartani a cégeknek. Ez a fajta innováció jelentősen hozzájárul, többek közt, a dolgozók tehermentesítéséhez, a működési költségek csökkentéséhez.