VPID szám igénylése 2023-ban

2023/24/01

Jelen cikkünkben a vámárunyilatkozat benyújtásához szükséges vámhivatali azonosítószám igényléséről olvashatnak. Ahhoz, hogy saját nevünkben el tudjuk végezni a vámkezelést szükséges VPID szám megléte. 

Mi is az a VPID szám?

A vámazonosító (VPID) szám egy 12 karakter hosszú számsor, amely a vámhatóságnál az elsődleges azonosító. Az Európai Uniós szabályok szerint 2004. május elsejétől kötelező a természetes és nem természetes személyeknek ilyen azonosítót igényelni valamennyi vám- és jövedéki eljárásban. 

VPID szám a Vámhatóság számára a gazdálkodó beazonosítását szolgálja a különféle vámeljárásokon, így ennek megléte elengedhetetlen a vámkezelések elvégzéséhez. A VPID szám megléte automatikusan biztosítja az EORI (Economic Operator Registration and Identification, gazdasági szereplők nyilvántartási és azonosító száma) szám meglétét is. Az EORI szám az Európai Közösség valamennyi tagállamában érvényes. Ez szolgál minden, az Unióból kifelé, vagy az Unióba befelé irányuló vámkezelési eljárás során használandó azonosító számként. 

Hogyan igényelhető VPID szám?

Legegyszerűbben Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson (ONYA) belül, de továbbra is elérhető Általános nyomtatványkitöltő alkalmazáson keresztül (ÁNYK).

Magánszemélyként 

23T34 adatlap-Bejelentő és változásbejelentő lap - A természetes személy adóazonosítójelének, vámazonosító számának egyedi kiadásához, az adateltérések rendezéséhez és levelezési cím bejelentéséhez.

23T101 adatlap-Bejelentő és változásbejelentő lap - Azon magánszemélyek részére, akik adószám kiváltására kötelezettek, de nem szerepelnek az egyéni vállalkozók nyilvántartásában.

23T101E adatlap-Bejelentő és változásbejelentő lap - Az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére.

Gazdálkodó szervezetként 

23T201 adatlap-Bejelentő és változásbejelentő lap - A cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, nonprofit szervezetek – a törzskönyvi jogi személyek és a civil szervezetek kivételével –, külföldi vállalkozások, tulajdonostársak közössége, a bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyontömeg, valamint csoportos adóalanyiság esetén a csoport részére. 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.