Ön felkészült az új import vámrendszer használatára?

2022/12/09

Az Európai Bizottság régi célkitűzése, hogy vámterületen a közös adatszolgáltatási követelményeket harmonizálja annak biztosítására, hogy a különböző típusú árunyilatkozatokhoz, értesítésekhez és az áruk uniós vámjogi státusának igazolásához használt elektronikus vámrendszerek interoperábilisak legyenek.

Ennek biztosításához informatikai munkaprogramot hoztak létre, mely már évek óta a közös rendszerek létrehozásán dolgozik. 

Eddig ezek gazdálkodói oldalról nem jelentettek különösebb változást, ellenben az elkövetkező évek csak újdonságot hoznak számunkra. Hiszen az import vámrendszer egységesítését majd követi az export rendszer bevezetése.

Az informatikai munkaprogramról az alábbi linken olvashatnak részletesebb információkat: 
UCC - Work Programme (europa.eu)

 

Mit jelent ez számunkra?

Ez nem pusztán egy informatikai fejlesztés?! -   Egyértelműen: NEM !

Minden gazdálkodónak át kell gondolni a teljes import folyamatát, hogy 2023.01.01-től a lehető legkisebb fennakadás legyen az import irányú vámkezelések tekintetében. 

Gondoljuk át:

 1. az új adatelemek rendelkezésünkre állnak-e, pl.
  • Ki a vevő, eladó az adott ügylet esetén? (pl. háromszög ügylet kapcsán minden információ a rendelkezésünkre áll? )
  • Információnk van-e pl. a szállítmányozó, raktárengedélyes cég kilétéről? 
 2. Dokumentációs rendet illető változásokat:
  • Vámügynöki szolgáltatás esetén milyen dokumentumok kerülnek Megbízó felé értesítésre a vámkezelés tényéről pl. az eddigi EV okmány helyett? 
  • Határozat és a az évtizedek alatt megszokott EV formátum hiányában milyen dokumentum kerülhet továbbításra pl. a Megbízónak vagy akár a pénzügyi osztályra? 
 3. AEO-ban leírt eljárási rendeket szükséges-e aktualizálni? 
 4. BNYNY engedélyesként a 2022 évre vonatkozó vámkezelésekről előre hozott kiegészítő árunyilatkozattal kíván-e elszámolni?