Nemzeti import rendszer korszerűsítése (NIK) – Az Ön rendszere már készen áll a változásokra?

2022/23/09

Az Európai Bizottság régi célkitűzése, hogy vámterületen a közös adatszolgáltatási követelményeket harmonizálja annak biztosítására, hogy a különböző típusú árunyilatkozatokhoz, értesítésekhez és az áruk uniós vámjogi státuszának igazolásához használt elektronikus vámrendszerek interoperábilisak legyenek.

Az új adatszolgáltatási kötelezettség Magyarországon egyúttal a CDPS rendszer leváltását is jelenti import vámkezelés tekintetében. 2023.01.01-től minden import irányú vámkezelést az új e-vám rendszerbe kell beküldeni. 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy párhuzamosan működik a két rendszer: 

  • míg az export tekintetében megmarad a jelenleg CDPS
  • az import vámkezeléseket már az e-vám rendszerbe kell bejelenti 2023.01.01-től. Fontos, hogy 2022.december 31-ig benyújtott árunyilatkozatok utólagos módosítása még továbbra is a CDPS rendszert érinti.

Gazdálkodói oldalon fel kell készülni az UVK szerinti új adatelemekkel bővített árunyilatkozat beküldését biztosító szoftver beszerzésére, továbbá az import folyamatot érintő változásokra. 

A Régensnél azon vagyunk, hogy kellő időben a Gazdálkodók rendelkezésére álljon a vámprogram - NAV új adatkapcsolat, és egyúttal minden támogatást megadunk a változások kezelésére.

Amennyiben segítségre van szüksége az import folyamatot érintő változások kapcsán, keresse szakértő tanácsadóinkat a vamhelpdesk@regens.hu e-mail címen, vagy kapcsolati űrlapunk kitöltésével.