Már kipróbálható az elektronikus ÁFArendszer: Az eÁFA új korszakba lép

2024/03/01

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) komoly lépéseket tett az elektronikus áfarendszer (eÁFA) bevezetésével, amelynek élesítése 2024. február 1-jére várható. Az eÁFA célja az adókötelezettség elektronikus és pontos teljesítésének támogatása, az adminisztráció csökkentése, valamint az adózói ügyviteli rendszerek adatigényének kiszolgálása.

Január: Lekérdezési Szolgáltatások
Az eÁFA januártól lekérdezési szolgáltatásokat kínál az adózóknak. Ezen keresztül az adózók már most lekérdezhetik a NAV által rendelkezésre álló adatokat, mint például online számlaadatok, online pénztárgépes nyugták és vámeljárások adatai. A rendszer lehetővé teszi az adózók számára a 2023 decemberében és a 2024 januárjában érkező forrásadatok megtekintését és az adózói adataik megjelenítését.

Február: Az Első Bevallás
Az eÁFA rendszerében minden funkció február 1-jétől elérhető lesz. Ide tartozik az adókód módosítása, az időszakzárás, a bevallás tervezetének elkészítése, előellenőrzése és a bevallás beadása. Az eÁFA segítségével az adózók februártól kezdve már szerkeszthetik, előállíthatják és beadhatják az áfabevallásaikat.

Szolgáltatáscsomag
Az eÁFA nem csak egy rendszer, hanem egy teljes szolgáltatáscsomag is, amely lehetőséget nyújt az adózói döntések beillesztésére és az adatok kiegészítésére. Az áfabevallás ezentúl háromféleképpen is teljesíthető az eÁFA-ban: gép-gép kapcsolaton keresztül, az eÁFA webes felületén vagy hagyományosan ÁNYK-nyomtatványon.

Az Új Rendszer Előnyei
Az eÁFA rendszerben elérhetőek a NAV releváns adatok, online számlaadatok, vámeljárások adatai és adónyilvántartások. A rendszer előnye, hogy fejlettebb validációra képes, és figyelmeztet az esetleges kockázatokra. Az adózók könnyedén követhetik az áfapozíciójukat az automata adókódolás eredményeként.

Adminisztráció Könnyítése
Az eÁFA használóinak a bevallásukat webes felületen vagy gép-gép kapcsolaton keresztül teljesítőknek nem kell az M-lapon is adatot szolgáltatniuk. A gép-gép kapcsolattal dolgozók mentesülnek az önellenőrzési pótlék alól, ha az önellenőrzést a bevallás beadásától, de legkésőbb az esedékességétől számított tizenöt napon belül benyújtják.

Felhasználóbarát Felületek
Az eÁFA webes felülete könnyen kezelhető, és azok számára érhető el, akik egy adott bevallási időszakban összesen 100 ezer darabnál kevesebb számlát kezelnek. A felületen az online számlaadat-szolgáltatásból, online pénztárgépekből és vámeljárásokból származó bizonylatadatok jelennek meg, amelyeket az adózók csoportosan is kezelhetnek.

Gép-Gép Kapcsolat
Az eÁFA gépi interfész lehetővé teszi az áfaalanyok számára a bizonylatszintű adatok gépi úton történő továbbítását és a bevallástervezet gépi úton történő jóváhagyását. Ezáltal az adózók hatékonyabban és gyorsabban teljesíthetik adókötelezettségeiket.

Önellenőrzés
Az eÁFA-rendszer bevezetése után az adózók önellenőrzéssel módosíthatják a webes felületen vagy a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtott bevallásaikat. Ez lehetővé teszi az adózók számára, hogy még az NAV ellenőrzése előtt kijavítsák a bevallási hibákat.

Egyszerűsített Kötelezettségek Teljesítése
Az eÁFA rendszerének bevezetése várhatóan egyszerűsíti az áfabevallások összeállítását, ösztönzi a digitális működés magasabb szintű alkalmazását, és elősegíti a könyvelők és vállalkozások számára a kötelezettségek jogszerű és hatékony teljesítését. Azoknak, akik gyorsan alkalmazkodnak az új rendszerhez, versenyelőnyhöz juthatnak az adminisztráció csökkentésével és az elek

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.