Geolokáció - miért jobb lokálban?

2022/30/08

Bármilyen felhő infrastruktúrára vonatkozó szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, érdemes részletesen utánajárni az adatainkra vonatkozó biztonsági szintnek. 
Olyan tényezőknek érdemes vizsgálni, mint hogy mennyire sérülékeny, titkos, személyes vagy érzékeny adatokról van szó, illetve bizonyosodjunk meg arról, hogy adatainkhoz csak az férhet hozzá, aki erre jogosult.
 

Tegyük fel, hogy Magyarországon elhelyezett adatainkat - legyen az céges, illetve privát dokumentum - elhelyezzük egy publikus hosting- vagy tárhelyszolgáltatónál. Az említett szempontokat figyelembe véve, feltöltés előtt érdemes mérlegelni az adatok bizalmassági szintjét és ennek megfelelően válasszunk szolgáltatót, ami tökéletes titkosítási mechanizmust biztosít számunkra a megfelelő országban adataink tárolását illetően. 

Feltöltést követően egyes tartalmak, mint például a titkosított dokumentumok, hivatalos iratok, üzleti titkok, partneradatot tartalmazó fájlok tárolása esetén adataink zárolásra és országhatáron kívülre kerülhetnek abban az esetben, ha nem megfelelő geolokáción helyezzük el adatainkat, azaz olyan országban, ahol adatainkra vonatkozó kiadatási szabály más országok felé engedélyezett. Egy példával élve; Magyarországon, ha bármely nemzetközi bűnüldöző szervezetnek szüksége van ezekre az általunk feltöltött dokumentumokra a szolgáltató kérdés nélkül harmadik fél felé továbbíthatja azt tőlünk függetlenül országhatáron kívülre is bármilyen hatóságnak. Ezzel szemben Németországban nem kérhet ki más ország adatokat. Adatainknak az ország határain belül kell maradnia és csak országhatáron belül használhatják fel a dokumentumainkat.

Fentieket figyelembe véve megfelelő választás lehet egy helyi, saját üzemeltetésű környezet egyedi módon kivitelezett titkosítási használattal, hogy az adatok teljes mértékben biztonságos módon kerüljenek tárolásra belső hálózaton, akár internettől függetlenül. Ebben az esetben adataink teljes mértékben saját kézben vannak, így mi döntünk adataink harmadik fél felé való továbbításáról. 

Nem minden esetben megfelelő választás a felhő ammenyiben bizalmas dokumentumok kerülnek előtérbe. Ha vállalata nem tud döntésre jutni kockázatmenedzsment szempontjából mi lenne az ideális választás, szívesen segítünk.