AR technológia - kitekintés

2022/ 31/05

A hétköznapi életben az AR fejlesztés egyre nagyobb teret nyer. Ez az elkövetkező pár évben jelentősen meg fogja változtatni a mindennapjainkat.

Önmagában az AR technológia, azaz a kiterjesztett valóság egy olyan teret jelent, amelyet különböző virtuális elemekkel egészítünk ki. Ennek eszköze általában valamilyen lencse, amelyet viselhetünk egy AR szemüveg formájában vagy a telefonunk kameráján keresztül is láthatunk ilyen valóságot.

Napjainkban gyakoribbak még azok a megoldások, amelyek a telefonunk lencséjét igénylik, de már évek óta dolgoznak egy olyan AR szemüvegen, amelyet a nagyközönség számára is elérhetővé válhat.

A kiterjesztett valóság technológiái megváltoztatják a világot, a gazdaságot. Az AR-alkalmazások a digitális átalakulás lényeges részét képezik. A digitális átalakulással összefüggésben a vállalatokkal szemben támasztott követelmények is változnak. Hatékonyabban, agilisabban és ügyfélközpontúbban kell gondolkodnia és cselekednie. A kiterjesztett valóság már annyira kiforrott, hogy különösen ipari felhasználásra érdemes.

A logisztikai vállalatok is nagy hasznát veszik az AR-megoldásoknak. Míg egy vállalat más területei  már nagyrészt digitalizáltak, a logisztika rengeteg adatot generál, de magát a csomagok felszedését a raktárban dolgozó emberek végzik.
A logisztikai képzési folyamatok is profitálnak a kiterjesztett valóság megoldásokból. A kiterjesztett valóság a szakiskolákban, az oktatásban is segíthet a fiataloknak abban, hogy gyorsabban megértsék a munkafolyamatokat, és csökkenthetik a hibaarányt.


Az AR növelheti a termelékenységet, és megkönnyíti a dolgozók munkáját, hiszen bizonyos kulcsfeladatoknál a szemük elé vetítik a végrehajtandó műveleteket, így azokat nem egy külön monitorról vagy kézben tartott készülékről kell leolvasniuk.  Azonban az AR-megoldások nem csak az iparban terjednek, hisz egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek más területeken is.


A logisztikához közvetve kapcsolódhat a kiskereskedelmi szektor, ahol a kiskereskedők olyan AR-megoldásokkal kísérleteznek, amelyek forradalmasítják a vásárlási élményt azáltal, hogy a vásárlók közvetlenül az eladás helyén további információkat, ajánlatokat és egyéb előnyöket kaphatnak. A kiskereskedelem számára az AR egy olyan perspektíva, amellyel teret nyerhet az online kiskereskedelemmel szemben. De a kiterjesztett valóság az e-kereskedelemben is egyre nagyobb jelentőségre tesz szert.


Nemcsak a logisztikai képzésben, hanem az általános oktatásban is már évek óta kísérleteznek az új technológiák, köztük a kiterjesztett valóság alkalmazások használatával. Az AR-szemüvegek élénk tanórát ígérnek, ahol az elvont fogalmak könnyebben megtaníthatók. A technológia még nem eléggé elterjedt ahhoz, hogy széles körben használják, és sok iskola számára anyagilag nem életképes. De ez a következő néhány évben meg fog változni – akárcsak a számítógép és később az okostelefon -, amelyek már ma is sok helyen a tanítási koncepciók természetes részét képezik.


A kiterjesztett valóság megoldások köre már ma is nagy – és a jövőben tovább fog bővülni. Az okostelefonok egyre nagyobb teljesítményűek, így hamarosan még az összetett AR-alkalmazások sem jelentenek majd problémát, és hamarosan a vállalatok egyre többféle eszköz közül választhatnak majd a különböző felhasználási területekhez igazodva.

Forrás: https://printosh.hu/immerziv-technologia/ar-fejlesztes-revolucios-ereje/

 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.