Amit a kobotokról tudni érdemes

2022/17/05

A magyar kobot szó az angol cobot egyszerű magyarosítása. Az eredete a collaborative (együttműködő) robot szóra vezethető vissza. Az első, kezdetleges kobotot 1996-ban hozták létre az Egyesült Államokban, de csak egy évtized múlva jelentek meg azok a szerkezetek, amelyek valóban alkalmasak voltak arra, hogy az emberrel közös térben dolgozzanak. A kobotok az úgynevezett merev automatizálás helyett a rugalmas automatizálást képviselik. 
 

Működésükben az egyik legfontosabb a munkabiztonság – ez teszi lehetővé, hogy az élő munkaerő mellett dolgozhassanak. A kobotok több olyan előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek, amelyek alkalmassá tehetik őket az emberrel való együttműködésre egy munkaterületen. 

Az első a sokoldalúság, ami egyrészt az általuk elvégezhető sokféle feladatból, másrészt a nagy mozgási szabadságból adódik, így komplexebb mozgások és műveletek végzésére képesek. A kobot kompakt, és kis helyen is elfér.

A második, kobotok mellett szóló érv a gyors beállíthatóság. A kis cégek általában nem rendelkeznek a robotok beprogramozásához szükséges tudással, ám a kobotok programozása egyszerűbb. Az egyik, ezt lehetővé tevő megoldás a robot betanítása a robotkar kézi mozgatásával.

Szintén a kobotok mellett szól a mobilitás. A robotokat könnyedén lehet mozgatni a munkaállomások között, melyeknél más-más feladatokat végezhetnek. A kobotok fő jellemzője, hogy szűkös termelési területen, emberek közvetlen közelében is képesek a munkavégzésre, új feladatokra történő átcsoportosítás gyors kivitelezésére, valamint intuitív a programozásuk és a kezelésük.

Az együttműködő kobotok leállnak, amikor akadályt észlelnek, ami lehet például egy emberi kar is. A hagyományos robotok ilyen védelemmel nem rendelkeznek. A kobotok telepítési ideje töredéke annak, amit egy hagyományos robot igényel. 

Forrás: www.autopro.hu