A virtuális valóság és a logisztika

2022/24/05

Az elmúlt évtizedben nagyon sok virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, a mindennapjainkban azonban még nem igazán elterjedt a technológia. A világjárvány azonban az elmúlt két évben lényeges változást hozott, hisz a bezárt, valós helyzetünkből is vágytunk a valóságot idéző élményekre, vásárlásokra, programokra. Ehhez nyújthat jó megoldást a VR/AR technológia.
 

Teret nyertek az internetes videócsevegő programok, amiknek a segítségével már arcunkkal megjelentünk a megbeszéléséken. De idővel az emberben felmerül az igény, hogy ennél többet akar, és felvetődött a vállalatoknál is a VR lehetősége. A VR-szemüvegek segítségével ismét testközelből találkozhatnak az emberek a rég nem látott kollégáikkal, és a különböző csapatmunkát segítő programok segítségével egyre többen használják most is és a jövőben is a megbeszéléseken, találkozókon ezeket az eszközöket.

A virtuális valóság fogalma szerint a VR egy számítógép által generált nem valós környezet, ahol a program készítőjének szándékától függően bármi megtörténhet. Lényeges, hogy a valóságtól elkülönítsen és egy teljesen új környezetbe kerüljünk. A VR azt az illúziót kelti, hogy térben és időben egy valósághoz hasonló vagy egy teljesen kitalált idegen világban vagyunk és ezekben a virtuális környezetekben találkozhatunk akár másokkal is.

A virtuális valóság egyre nagyobb térhódítása alapján elmondhatjuk, hogy az élet egyre több területen és nagyobb mértékben fogjuk tudni majd használni. Alkothatunk, tanulhatunk, dolgozhatunk, körbejárhatjuk a világot, kommunikálhatunk és találkozhatunk kollégáinkkal, barátainkkal, mindezt az otthonunk kényelméből is. A VR-ban lévő lehetőségek szinte végtelenek.

A virtuális valóság nagyon hatékony tanulási folyamatokat tesz lehetővé, éppen ezért egyre több vállalkozás, intézmény használja oktatási célokra, és nemcsak az iskolapadban ülő diákok, hanem akár munkatársak betanítására is. Az oktatást igénylő folyamatot elképesztő hatékonysággal lehet átadni a VR segítségével. 
Az intralogisztika területén az egyik legújabb fejlemény éppen ebből kiindulva a virtuális valóság használata a dolgozók oktatása, ill. képzése során. A raktárkezelő rendszereket kínáló vállalatok közül néhány az utóbbi időben kezdte el a virtuális valóságot használni oktatási céllal. Az adott vállalatok új szoftvercsomagjainak bevezetéséhez segítségül hívták a VR technológiát, a virtuális térben megjelenítik az a raktári környezetet, amelyben a dolgozók a jövőben a munkájukat végzik. Ugyancsak megjelennek ott a raktárkezelő rendszer eredeti párbeszéd-ablakai és kijelzései. A komissiózó vagy a targoncavezető mozog a virtuális környezetben, csomagokat vesz át, és helyezi el azokat a jövőbeli komissiózó kocsin, majd elvégzi a leolvasási folyamatokat. Nemcsak a rendszerek új bevezetésénél kínál jelentős előnyöket ez a technika. Az új dolgozók működő üzemben történő betanításánál is idő és költségek takaríthatók meg, és nőhet a munka minősége is.

Forrás: 

https://www.bito.com/hu-hu/szakvelemeny/artikel/a-hordhato-okos-eszkoezoek-szupererot-koelcsoenoeznek-az-intralogisztikaban/


https://www.muszaki-magazin.hu/2022/01/23/virtualis-valosag-osszeolvad/

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.