A logisztika és az automatizálás

2022/ 10/05

Ahogyan sok iparág, úgy a logisztika is folyamatosan fejlődik. Fejlődnie is kell, hisz a fogyasztók elvárásai is nőnek és az iparágnak alkalmazkodnia kell a megváltozott igényekhez. A megemelkedett feladatok, elvárások teljesítése mára már az automatizálási folyamtok nélkül lehetetlen teljesíteni.  
 

Az automatizálás a logisztika területén belül jól értelmezhető a raktározási feladatoknál. Érdemes arra törekedni, hogy a raktári folyamatokban, akár részben vagy egészben, olyan gépeket használjunk, és olyan szoftvereket, (raktárirányítási, folyamatirányítási, amelyek integrációjának eredményeként a raktárunk termelékenysége eléri a kívánt céljainkat. Az integráció mellett figyelmet kell fordítanunk a szoftverek karbantartására, frissítésére. 

A raktári folyamatokat megvizsgálva, elmondható, hogy szinte valamennyi automatizálható, számos megoldást találhatunk a tárolástechnikára, a komissiózásra, az anyagmozgatásra, a csomag- vagy rakatképzésre, a szortírozásra.  Az automatizált folyamatok révén növelhető a raktárban a hatékonyság, csökkenthetők a hibák aránya, és lerövidíthetők akár a szállítási idők is.

A raktár-automatizálásnak vannak előfeltételei, amelyek megléte alátámaszthatja a beruházást. A folyamatos raktári üzemeltetés lehetősége, a pontosan megtervezett munkafolyamatok, vagy maga a raktárral szembeni követelményeknek ideálisnak kell lenniük.

Az ideális feltételek azonban sok esetben nem állnak rendelkezésre, de nagyon hatékony megoldást jelenthet a részleges automatizálás is. A fokozatosság elve szerint kicsi, de előre megtervezett és folyamatos lépésekkel lehet a hatékonyságot növelni. Ilyen megoldás pl. a különböző szállítókocsis rendszerek kialakítása vagy pl. a cobotok megjelenése. A cobot egy olyan robot, amely emberrel együttműködve dolgozik, talán ezért is együttműködő robotoknak is nevezik őket. Alkalmas arra, hogy segítse, kiegészítse az emberi munka hatékonyságát kisebb részfeladatok átvállalásával, mint az áruk kezelése és csomagolása, ezáltal is időt spórolva a munkavállalónak. 


Láthatjuk, hogy a lehetőségek és az elvárások száma az automatizáció irányába egyre nagyobb, és látható az is, hogy akik korábban fognak lépni, azok lehetnek majd jobb versenyhelyzetben ebbe a folyamatosan fejlődő iparágban. 
 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.