Új vámrendszerek 2023-ban, avagy „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”

2022/25/10

Cégünk képviseltette magát a Magyar Vámügyi Szövetség által hétvégen szervezett Egri Vámkonferencián. Mint szoftverház, a vám területén bekövetkező informatikai változásokat tartalmazó hírekre és információkra fókuszáltunk.  Kaptunk belőle nem keveset! 2023-ben változások garmadájával fogunk találkozni mindannyian, a NAV, szoftverházak és gazdálkodók egyaránt. Minden piaci szereplő számára meg kell ismerkednie az új rendszer/rendszerek hozta változásokkal.

Első lépésként az új import rendszer hozta változásokat kell elsajátítanunk, többek között

  • árunyilatkozat új adatelemei,
  • biztosíték és fizetési mód kombinációk,
  • új NAV üzenetek
  • és vámhivatali határozat megszűnése vámkiszabással nem járó vámkezelés esetén. 

Ami talán könnyebbség lesz, hogy remélhetőleg nem lesz kötelező 2023.01.01-vel csatlakozni az új eVÁM rendszerhez (megjegyzés: még EU Bizottsági döntésre vár Magyarország által beadott derogációs kérelem elbírálása).
Minden gazdálkodó szervezetnek lehetősége lesz a lehető legjobban felkészülni a NIK (nemzeti import rendszer korszerűsítés) használatára, pl. ismeretanyag megismertetésére/elsajátítására a vámcsoport számára, belső operációs munkafolyamatok esetleges átszervezésére, saját folyamataihoz igazodó funkcionális és folyamat tesztelésre, folyamatokban érintett szereplőkkel történő kommunikációra.

Nem érdemes sokáig halogatni és kitolni az új AIS-hez történő csatlakozást, mivel az importot hamarosan követni fogja az új export (AES) és az NCTS  5-ös fázisa. Mindegyik jelentős változást hordoz magában-  a konferencián elhangzottak alapján. És további változás várható  a vám elé állítás (AN), érkezési értesítés (PN) és az átmeneti megőrzési (TS) folyamataiban. Ezek szintén 2023 Q2-Q3 időszakában várhatóak. 


A fentieken túl  az ICS2 (Behozatali ellenőrző rendszer)  és CCI (központosított vámkezelés)  változások is 2023-ra várhatóak. 

Jogosan felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy ha ezeket az elmúlt évek  alatt nem sikerült bevezetni, hogy valósítható meg mindez egy éven belül? 

A válasz egyelőre nem ismert.. Amit tehetünk, hogy Mi mindannyian (szövetségek, gazdálkodók, szoftverházak) együtt gondolkodunk,  egymást segítve készülünk és szorosan együttműködünk annak érdekében hogy ne sérüljön a vámszakma becsülete, hírneve és legfőképp magyarországi piacképessége.

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.