Fénysebességgel közelít felénk a jövő - MI, önvezető autók, robotfutárok a logisztikában

2021/26/08

Az elmúlt bő egy évben a pandémiai helyzet kapcsán sok területen szükségessé vált a különböző folyamatok átgondolása, átszervezése, esetleges digitalizációja. Ebből a sorból a logisztika területe sem maradhatott ki, hisz a termékkezelés, a raktározás és a szállítás folyamataiban számos változást tapasztalhattunk. 

A digitalizáció térhódítása már tény, de a logisztikában ez egy igen összetett folyamat. A szállítmányozási adminisztrációt kezelő digitális platformok, a csomagkövető rendszerek és az egyéb egyedi megoldások mind fontos szerepet játszanak a fuvarozási szolgáltatások átalakításában. A keresleti oldalról is folyamatos a nyomás, hisz az egyre nagyobb terhet hódító e-kereskedelem gyorsabb és költséghatékonyabb szállítást követel. Elengedhetetlen az automatizálás, általa soha nem látott módon vált egyszerűvé a termékkövetés, az önálló raktározási rendszerek kialakítása vagy akár a késztermékek szállítása. A digitalizáció nagymértékben hozzájárulhat a logisztika hatékonyságának növeléséhez.

A mesterséges intelligencáról sokat olvasatunk nap mint nap, láthatjuk az alkalmazási területeit, a fejlődését, a hasznosságát. Nincs ez máshogy a logisztika, a fuvarozás területén sem.  Az MI-re alapozott különböző előrejelzési szolgáltatások támogathatják és elősegíthetik a költséghatékonyabb működési módok bevezetését. Gondoljunk csak az okos úttechnológiákra. De adminisztrációs területen is hasznos az MI, hiszen például a befolyt adatok intelligens elemzése révén optimális raktározási lehetőségek, költséghatékonyabb kapacitástervezések vagy szállítási módok választhatóak. 

 

 

És máris elérkeztünk az önvezető járművek témaköréhez. A fejlesztések, sőt a közúti tesztelések gőzerővel folynak a világ több országában. Előnyük kétségtelenül, hogy megállás nélkül képesek üzemelni, hatékonyabbá tehető az üzemanyagfogyasztása, csökkenthetőek a közlekedési dugók, és optimalizálhatóak az útvonalak. Az a jármű, amely képes lesz „engedelmeskedni” a jelzőlámpáknak, kapcsolatba tud lépni más járművekkel, felismeri a közlekedési szituációkat, a gyalogosokat, az képes lesz hatékonyan, gyorsan és biztonságosan a különféle áruk mozgatására is egyik helyről a másikra.

Számos sci-fi film és könyv szól olyan világról, ahol a robotok, a virtuális asszisztensek az emberi világ részei, dolgoznak, aktív munkát végeznek. Egy amerikai futárcég már évekkel ezelőtt tesztelte robotmunkatársát ügyfélszolgálati irodájában, és azóta is aktív tagja csapatának. 


Ez lesz a jövő?!  


Az üzleti világban egyre több technológia tör utat magának a digitalizáció következtében. A globális áruforgalom növekedése hatással lesz a világot átszövő logisztikai hálózatok dinamikus fejlődésére. A vevők vásárlási szokásainak változásai és az új ellátási lánc stratégiák mind-mind befolyásolják a disztribúció folyamatait és a szolgáltatók által alkalmazott megoldásokat. Az informatikai fejlesztések töretlenül folytatódnak, a felforgató innovációs technológiák elterjedése pedig hatással lesz az újabbnál újabb logisztikai megoldásokra is.

Következő blogunkban egy igazi high- tech utazásra invitálunk, bemutatjuk, hogy milyen is egy hangvezérelt raktár, hogyan működik, milyen előnyei vannak. Tarts majd velünk!
asználunk felhő alapú szolgáltatásokat, ezek hatékonyak, megkönnyítik és egyszerűbbé teszik mindennapjainkat, és használatukkal hozzájárulunk egy biztonságos és fenntartható jövő kialakításában.