Már éles tesztüzemben a sofőr nélküli buszok Skóciában

2022/09/06

Az elmúlt hetekben sok információt olvasshattunk arról hogy világ szerte egy több helyen tesztelik a sofőr nélküli, önjáró személyszállító buszokat, teherautókat. A nyár végétől már teljesen önvezető buszok járhatnak menetrend szerint Skóciában.

Egyelőre még utasok nélkül tesztelik az önvezető buszokat az Egyesült Királyságban, de a nyár végére akár már heti tízezer embert is kiszolgálhatnak a sofőr nélküli tömegközlekedési eszközök.

Jelenleg egyetlen előre meghatározott, mindössze 23 kilométeres szakaszon tesztelik a most forgalomba állított 5 darab, sofőr nélküli buszt.  A közúti tesztelés előtt ugyanis zárt pályán és virtuális szimulációkkal is kísérleteztek a szakemberek. A buszokat azért nem hagyják teljesen magukra az utakon, a járművekhez tartozni fog egy "kapitány" is, aki válaszol az utasok által feltett kérdésekre és felügyeli a busz mozgását. 

A most tesztüzembe helyezett, már a 4-es szintű önvezetési besorolással rendelkező buszok egyidőben 36 személy szállítására alkalmasak. A 4-es besorolás szerint a rendszer nem számíthat emberi beavatkozásra, minden esetben önállóan meg kell oldania az adott forgalmi szituációt, de a gyártó természetesen ezeket az autókat is elláthatja kezelőszervekkel.

forrás: https://www.autonavigator.hu/

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.