Az infláció hatása a felhőszolgáltatásokra vonatkozóan

2022/06/09

Az infláció hatásaival a felhő szolgáltatóknak és szolgáltatást igénybe vevőknek is szembe kell nézniük.

Általánosságban elmondható, hogy a felhő árak az utóbbi években csökkenő tendenciát mutattak, ebben az évben viszont változás várható. 

A korábbi csökkenésnek több oka is volt, mint például a 3 nagy felhőszolgáltató (Amazon, Microsoft, Google) közti konkurenciaharc, új típusú, hatékonyabb processzorok megjelenése a piacon.

2022-ben viszont már elindult egy növekvő tendencia, pl. a Google 2022 márciusában bejelentette tárhely szolgáltatásának árváltozásait, amelyek 2022 októberétől lépnek életbe. Ez több alapvető szolgáltatás árának emelkedését vonhatja maga után. Továbbá szintén változás történt az AWS Spot példányok használata terén. Csak idő kérdése, hogy az áremelkedések elérik majd az összes létező felhőszolgáltatót. Jelen cikkünkben ennek okait vizsgáljuk.

Az alábbi főbb tényezők befolyásolták a költségek emelkedését:

 • A félvezetők ellátási láncában fellépő problémák:
  • A Covid-19 világjárvány, illetve az orosz-ukrán háború jelentős hatással volt a félvezető ellátási láncra. A korlátozások végül a szerverek szűkös elérhetőségéhez vezetett. Minél kevesebb erőforrás kerül a piacra, annál jobban növekszik annak az ára.
 • Tajvan körüli bizonytalanság
  • Tajvan a chipgyártás kulcsfontosságú központja. Az olyan technológiai óriások, mint az Amazon, Apple, Google, Qualcomm, NVIDA nagymértékben függenek a tajvani chipgyártóktól.
 • Energiaárak
  • A szomszédunkban dúló háború számos erőforrással kapcsolatos problémához vezetett, mely problémák csak fokozódtak a többi ország válaszintézkedéseivel.
  • A 3 nagy felhőszolgáltatónak összesen több mint 20 régióban találhatóak adatközpontjai Európa szerte, ahol nagy mértékű energiaár növelés figyelhető meg.
 • Fejlesztések hiánya
  • A bizonytalan geopolitikai helyzet miatt a fejlesztések, terjeszkedések (pl. új régiók bevezetése) lelassultak, esetleg időszakosan parkolópályára kerültek.

Ahogy a fenti felsorolásból is látható, nem egyszerű a piaci helyzet. Szinte minden felhőt használó vállalatnak többletköltséget kell számolnia. 

Következő cikkünkben költségoptimalizálási tippekkel jelentkezünk, amely alapul szolgálhat a megnövekedő költségeik csökkentésében.