Az AIS Rendszer Éles Indulására Való Felkészülés

2023/27/10

Nemzeti Importrendszer korszerűsítése (NIK) / Automatizált Import Rendszer (AIS) november 1-i indulása közeledik és a gazdálkodóknak csak néhány napjuk maradt, hogy teljes készenlétbe hozzák magukat.  

A rendszer jelentős változásokat hoz a vámeljárások és az elektronikus üzenetküldés terén. A Régens azonban már több hónapja készül az új rendszer bevezetésére és számos rendszerfejlesztési és rendszerimplementációs feladatot hajtott végre. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy milyen előkészületeket kell tenniük a gazdálkodóknak az AIS rendszer beindításáig. 

Melyek a szükséges előkészületek a Gazdálkodók részéről? 

A gazdálkodóknak is számos előkészületet kell tenniük az AIS rendszer indulása előtt. Ezek közé tartozik  

  • A szükséges szoftverek beszerzése. 
  • Ellenőrizzék, hogy szoftverük képes-e az új AIS kommunikációra.
  • Az AIS csatorna meglétének ellenőrzése a KKK-n (Külső Kommunikációs Központ). Ennek hiányában nem lehetséges elektronikus árunyilatkozat beküldése. 
  • EV-től eltérő formátumú engedély ellenőrzése.
  • AIS üzemszünet esetén szükséges az eltérő formátumú engedély használata 

Belső tréningeken ismertessék kollégáikat az új rendszer működéséről 

és a gazdálkodóknak alaposan tesztelniük kell az új rendszert 

Céges eljárási rendeket és folyamatokat is újra kell tervezni, különös tekintettel az adatáramlásra, az EV okmányok hiányára, határozatok hiányára bizonyos esetekben, és az árukiadási folyamatra. 

 

Az Ön cége felkészült az november 1-i indulásra? 

Az AIS rendszer éles indulásáig még számos teendő van, ezek magukban foglalják az átállásra való felkészülést, a kiegészítő árunyilatkozat kitöltését, a rendszer aktiválását, az AIS rendszer új szemléletmódjának elsajátítását, a megszokott rutinok elhagyását, valamint a fokozott adat- és folyamatellenőrzést.  

Összességében a Régens és a Gazdálkodók is keményen dolgoznak az AIS rendszer éles indulására való felkészülés során. A hatékony előkészületek és az együttműködés lehetővé teszik, hogy a rendszerindulás gördülékeny legyen, és az üzleti folyamatok zavartalanul működjön a mindennapi vámeljárásokban. 

Ne feledjük: November 1., éles indulás! 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.