Online számlaadat-szolgáltatás: nincs halasztás, de július 1-jétől 3 hónapos szankciómentes-időszakot biztosít a NAV

2020. jún. 3.

Július 1-jétől több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletének a számlaadatait látja az adóhivatal. Halasztás ugyan nem lesz, de a zökkenőmentes átállást a július 1-től szeptember 30-ig tartó szankciómentes-időszak biztosítja.

Annak ellenére, hogy az adóhivatal újonnan debütáló applikációja minden vállalkozás számára rendkívül egyszerűvé és könnyen elérhetővé teszi az online számlázást, az adóhivatal figyelembe véve a koronavírus miatti nehézségeket, szeptember 30-áig nem szankcionálja a 100 ezer forintos értékhatár eltörlése miatt keletkezett új adatszolgáltatási kötelezettséget betartani nem képes vállalkozásokat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tehát szeptember 30-áig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még mielőtt az első számlát kiállítanák, regisztrálnak az Online Számla rendszerben.
Az adóhivatal a saját fejlesztésű mobilapplikációjával minden anyagi és bürokratikus terhet levett a vállalkozók válláról.

Az Online Számlázó mobilapplikáció már letölthető, és használatával a számlakiállítás gyors és egyszerű. A könnyű használat mellett számos funkciót kínál a program, számos lekérdezési lehetőségre, a számlák módosítására, érvénytelenítésére is van lehetőség, de a partnerek speciális kezelése is biztosított, így például automatikusan tölti be az alkalmazás a vevő adatait.

A NAV ingyenes mobilapplikációja a koronavírus-járvány kihívásaira is jó választ adhat, hiszen véget vethet a papírszámla-korszaknak. A papíron, a WHO szerint, akár több napig is életben maradhat a vírus, ezért a papírszámlák átadás-átvétele helyett egészségvédelmi szempontok miatt is érdemes megfontolni az áttérést a digitális megoldásokra. A mobilapplikáció ugyanis támogatja az elektronikus számlázást, így érintésmentesen átadható a hiteles bizonylat a vevő részére.

Július 1-jétől, a 100 ezer forintos áfa összegre vonatkozó értékhatár eltörlésével, már minden áfaalany, vagyis lényegében minden vállalkozó, még az áfában alanyi mentességet választók is, online számlázásra kötelezettek. Az adatszolgáltatás jövőre, 2021. január 1-jétől válik teljessé, amikor minden számlát megkap, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is a hivatal.

Forrás: Adózóna

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.